Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Țîcu și Cebotari despre posibile coaliții în următorul Parlament

1 mar. 2019,, 07:40   Politică
6984 0

Partidul Democrat este gata pentru orice scenariu de formare a viitoarei majorități legislative. Democrații consideră că varianta ideală ar fi o coaliție largă formată din PDM, Partidul Socialiștilor și blocul electoral ACUM DA PAS.

Totodată, blocul ACUM spune categoric că nu va face o coaliție cu niciuna dintre cele trei formațiuni care au acces în Parlament. Potrivit blocului, democrații vor încerca să clatine fracțiunile PSRM și ACUM pentru a atrage deputați cu care să formeze o coaliție, transmite IPN.

Șeful staff-ului Partidului Democrat, vice președinte PDM Vladimir Cebotari, spune că în viitorul legislativ este de dorit ca o eventuală coaliție să fie cît mai largă pentru ca să reprezinte opinia mai multor alegători. „Probabil, varianta ideală ar fi o coaliție între PDM, ACUM și PSRM. De ce nu? Atunci noi acoperim un șir mare de alegători”, spune democratul.

„Vrem o coaliție cît mai largă care să respecte voința poporului, dar noi nu excludem nicio opțiune, inclusiv alegerile anticipate”, a continuat Vladimir Cebotari. Totodată, șeful staff-ului PDM nu exclude că Andrei Năstase ar putea să facă o coaliție cu socialiștii, dar nu crede că acest lucru l-ar putea face și Maia Sandu.

„Dacă sînt rezonabili și raționali și dacă au venit în Parlament pentru a influența ca starea lucrurilor în Republica Moldova să se schimbe spre bine, eu cred că blocul ACUM va merge într-o coaliție cu PDM”, a mai declarat Vladimir Cebotari. Potrivit lui, democrații au o sarcină foarte clară: „să lupte pînă la capăt ca să nu se întoarcă instabilitatea politică în țară”.

Despre campania electorală, Vladimir Cebotari spune că toți concurenții electorali au pornit în campanie în condiții egale de competitivitate. Iar despre voturile pentru circumscripțiile din stînga Nistrului, șeful staff-ului PDM spune că numărul celor care au avut interes față de viața politică din Republica Moldova este dublu față de cel din 2014.

Istoricul Octavian Țîcu, candidat al blocului ACUM DA PAS pe circumscripția nr. 16, Ungheni, afirmă că PDM are cu fracțiunea Partidului „Șor” și cu cei trei deputați independenți are 40 de mandate, iar democrații vor încerca să caute la PSRM mandate și vor încerca să clatine această fracțiune.

Despre discuțiile apărute în spațiul public referitor la posibila scindare a blocului acum în două fracțiuni, istoricul spune că va fi o singură fracțiune. „Aceste zvonuri legate de desfacerea blocului trebuie curmate pentru că ACUM DA PAS este un brand politic în care s-a investit foarte mult. El a fost fundamentat pe ideea de mișcare de rezistență ACUM în jurul căreia s-au cristalizat cele două partide și membri ai societății civile. Noi sîntem 6-7 oameni care venim din afara acestor două partide, prin urmare, noi pledăm pentru un bloc unic consolidat și o acțiune unică pentru că avem și alegeri locale pe care trebuie să le abordăm cu seriozitate”, spune Octavian Țîcu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?