Tănase comentează inițiativa privind anularea sistemului mixt de vot

Tănase comentează inițiativa privind anularea sistemului mixt de vot

Anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional, cu desfășurarea ulterioară a alegerilor parlamentare anticipate, ar fi contrară Codului bunelor practici în materie electorală al Consiliului Europei.


De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Potrivit lui, modificarea sistemului electoral fără un Guvern funcțional este imposibilă ținînd cont de faptul că sînt necesare cheltuieli financiare care nu sînt prevăzute în buget. 


Solicitat de reporterul Deschide.MD, Tănase a declarat că există mai multe norme care împiedică anularea sistemului mixt și desfășurarea alegerilor anticipate într-o perioadă de cîteva luni, lucru dorit de reprezentanții blocului ACUM.


„Potrivit Comisiei de la Veneția, modificarea sistemului electoral este posibilă cu cel puțin un an de la alegeri sau dacă acest lucru este indicat în Constituție. În Republica Moldova, sistemul electoral nu este prescris în Legea Supremă, ci în Codul Electoral care este o lege organică. Dacă Parlamentul se dizolvă în luna iunie, în ce măsură modificarea sistemului electoral corespunde standardelor internaționale? În ce măsură partidele sînt pregătite să participe la scrutin în baza unui nou sistem?”, a menționat el.


Totodată, Alexandru Tănase atrage atenția asupra faptului că modificarea sistemului electoral necesită anumite costuri, iar în lipsa unui Guvern cu atribuții depline acest lucru nu poate fi realizat.


El a remarcat că singura soluție este investirea unui nou Guvern, elaborarea unui proiect de lege care va fi supus dezbaterilor atît în cadrul comisiilor parlamentare, cît și cu participarea societății civile. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load