Tănase: Asumarea răspunderii Guvernului trebuie exclusă din Constituție

Tănase: Asumarea răspunderii Guvernului trebuie exclusă din Constituție

Guvernările din ultimii ani au recurs în exces la instrumentul angajării răspunderii Guvernului, este de părere fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, notează Noi.md.


Această situație i se pare inadmisibilă lui Alexandru Tănase, care argumentează că asumarea răspunderii nu este un instrument ordinar de legiferare, ci unul care poate fi utilizat în cazuri excepționale. 


„La acest instrument al angajării răspunderii Guvernului se recurge inadmisibil de des. Aceasta este perspectiva în care văd eu. Angajarea răspunderii pentru o declarație sau un proiect de lege nu este un instrument ordinar de legiferare, este un instrument colateral, el are un alt scop și anume verificarea dacă un guvern are sau nu sprijin politic în Parlament”, a explicat Tănase.


Potrivit lui, Curtea Constituțională a stabilit expres că Guvernul își poate angaja răspunderea în situații excepționale.


„În extremis, da, poate fi folosit, dar în ce măsură sîntem într-o situație extremă, este un subiect care poate fi discutat. Trebuie să înțelegem cum arată situația cînd un guvern care a plecat își angajează răspunderea pentru un guvern care urmează să vină. Este o chestiune politică care trebuie cumva rexolvată. Mie îmi pare că se exagerează cu acest instrument, poate ar fi cazul să se găsească alte soluții”, a adăugat fostul președinte al Curții Constituționale.


Alexandru Tănase a mai remarcat că optează pentru eliminarea din Constituție a instrumentului angajării răspunderii Guvernului. Potrivit lui, doar România și Franța mai dispun de asemenea instrumente de legiferare.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load