X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sturza, despre desemnarea lui Eșanu la CC: Și medicii naziști erau profesioniști

29 iul. 2019,, 10:50   Politică
3109 4

Fostul viceministru al Justiției și secretar de stat în același minister, Nicolae Eșanu, nici măcar nu ar fi trebuit admis în concursul pentru desemnarea de către Parlament a unui judecător la Curtea Constituțională, susține fostul premier Ion Sturza.

Sturza este de părere că Eșanu este un „așa-zis profesionist care a slujit regimul oligarhic” și că este un personaj care ar fi trebuit să fie supus unei legi a lustrației.

„Noi nimerim în capcana așa-zișilor profesioniști. Și vedem un CV care arată impecabil. Noi avem profesioniști care au servit regimul nazist în lagărele de concentrare și au fost perfecți, extraordinari medici. Dar asta nu înseamnă că nu au o parte din responsabilitatea criminală a regimului. Exact același fenomen și cu așa-numiții profesioniști care au servit guvernul oligarhic”, a declarat Sturza în cadrul unei emisiuni de la postul TV 8.

„Vorbim de o figură foarte importantă (Eșanu, n.r.). sînt cîțiva dintre tipi din ăștia, care se dau profesioniști, se fotografiază, umblă pe la conferințe și se dau tehnocrați. Dar ei de fapt au împachetat frumos mofturile oligarhice”, a completat fostul premier.

Nicolae Eșanu a fost timp de 11 ani viceministru și secretar de stat în Ministerul Justiției. Cinci ani în perioada guvernării comuniste și 6 în perioada cînd Guvernul a fost format de coaliția AIE și PD. El declara, în 2016, că este printre „principalii responsabili” de reforma justiției.


Celălalt candidat desemnat de Parlament, Vladimir Grosu, a fost 4 ani viceministru al Justiției și jumătate de an ministru. El se numără printre semnatarii garanțiilor de stat din martie 2015, pentru a acoperi gaura apărută în urma jafului din sistemul bancar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?