X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Șor a demisionat din funcția de primar și a numit altul în loc

9 apr. 2019,, 13:56   Politică
3561 1

Controversatul om de afaceri Ilan Șor, condamnat de prima instanţă la 7 ani și 6 luni de închisoare, a demisionat din funcția de primar al Orheiului, după ce a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, anunță Noi.md

Interimatul funcției va fi asigurat de către Diana Memeț, însă afaceristul cu o reputație dubioasă spune că va răspunde personal, și în continuare, pentru administrarea municipiului Orhei.

Menționăm că Ilan Șor, cel mai probabil, a venit în politică pentru a evita pedeapsa. La 6 mai 2015 Judecătoria Buiucani l-a plasat pe antreprenor în arest la domiciliu pentru 30 de zile: conform raportului companiei internaționale de audit Kroll, el era bănuitul principal în dosarul furtului unui miliard de dolari din sistemul financiar-bancar. Însă businessmanul cu o reputație dubioasă s-a eschivat abil de urmărirea penală, folosindu-se de campanie electorală pentru alegerile locale și de breșele din Codul electoral.

Conform art. 46 (5) al Codului, pe perioada electorală candidații nu pot fi disponibilizați, trecuți fără acordul lor la o altă muncă sau funcție, arestați sau supuși sancțiunilor administrative fără acordul autorității electorale care i-a înregistrat, cu excepția cazurilor de reținere la locul crimei.

Iată că și Ilan Șor și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar de Orhei. Inițial el intenționa să candideze ca independent, însă nu a avut suficient timp pentru a aduna semnăturile necesare înregistrării în cursa electorală. Iată de ce s-a anunțat că Ilan Șor merge în electorală din partea mișcării “Ravnopravie” (candidații din partea partidelor politice nu e necesar să adune semnături).


Manevra i-a adus imediat rezultatul așteptat: din figurantul-cheie în dosarul delapidărilor masive din sistemul bancar al țării Ilan Șor a devenit unul ”politic” și toate urmăririle penale în dosarul furtului miliardului au căpătat nuanțe politice – primarul de Orhei a început să se comporte ca o victimă politică.

Mai trebuie de precizat că de la venirea sa în funcție de primar, Șor și-a atribuit meritul pentru realizarea mai multor proiecte în Orhei, însă sursa mijloacelor financiare pentru realizarea acestora nu se cunoaște nici pînă acum. Datele prezentate de Curtea de Conturi privind auditul asupra rapoartelor financiare ale municipiului Orhei , au scos la iveală mai multe nereguli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?