COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sondaj: În următorul Parlament ar ajunge 2 partide

Sondaj: În următorul Parlament ar ajunge 2 partide

Dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului proporţional, în Parlament ar ajunge cu siguranţă Partidul Socialiştilor (PSRM) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Acestea sînt rezultatele unui sondaj prezentat marţi de CBS Research.

Potrivit agenţiei Infotag, pentru PSRM sînt gata să voteze 10,7% dintre respondenţi, iar pentru PAS – 10,5%. PDM ar acumula 4,1%, pragul necesar fiind de 5%, “Partidul Nostru” (NP) şi Platforma pentru Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) – cîte 2,2%, Partidul Comuniştilor (PCRM) – 1,9%, Partidul Şor şi Partidul Unităţii Naţionale (PUN) – cîte 1%.

Indicatorii mici se explică prin numărul mare de respondenţi care nu ar participa la vot (18,1%) sau care sînt indecişi (46,1%).

Ţinînd cont de numărul alegătorilor decişi, PSRM ar obţine 29,8%, PAS – 29,2%, PDM – 11,4%, PN şi Platforma DA – cîte 6,1%, iar PCRM – 5,3%. Celelalte partide ar obţine mai puţin de 5%, necesare pentru a accede în Parlament.


Reprezentantul comunităţii WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a remarcat că o mare importanţă o are indicele înalt al incertitudinii alegătorilor, care coincide cu indicele interesului cetăţenilor de a participa la alegeri.

Doar 45,6% dintre respondenţi sînt absolut siguri că ar participa la vot, 10,9% sînt siguri, 6,8% cred că vor participa, 7,3% afirmă că probabil nu vor participa, iar 18,4% sînt siguri că nu vor merge la vot.

Expertul CBS Research, Vasile Cantarji, a subliniat că rezultatele sondajului reflectă situaţia la momentul colectării datelor. Opinia oamenilor a fost influenţată de situaţia cu pandemia COVID-19, care a afectat negativ ratingul PSRM de de la guvernare.

CBS Research a efectuat sondajul la comanda WatchDog.MD în perioada 5-11 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1003 respondenţi. Marja de eroare este de 3,1%.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load