X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Socor: „În timpul guvernării lui Plahotniuc, Chișinăul a făcut cedări repetate în favoarea Tiraspolului”

16 oct. 2019,, 15:41   Politică
3302 1

Potrivit lui Vladimir Socor, analistul fundației americane Jamestown Foundation, „în timpul guvernării conduse de dl Plahotniuc Chișinăul a făcut cedări repetate în favoarea Tiraspolului, de fapt, în favoarea Rusiei”. Declarația a fostfăcută într-un interviu penru Radio Europa Liberă.

„Da, în timpul guvernării conduse de dl Plahotniuc Chișinăul a făcut cedări repetate în favoarea Tiraspolului, de fapt, în favoarea Rusiei. Eu l-am numit ca pe un proces de de-suveranizare a Republicii Moldova pe malul stîng; un proces, ce-i drept, cu pași mici, dar odată cu venirea la putere a coaliției de guvernămînt pare-se că acest proces a fost frînat sau chiar stopat, după cum putem vedea din lipsa de rezultate a negocierilor de la Bratislava.”

Negocierile de la Bratislava desfășurate în cadrul Conferinței Permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” s-au încheiat, vinerea trecută, 11 octombrie, fără a se reuși ca părțile să convină asupra unui nou protocol, scrie Radio Europa Liberă.

„Guvernul condus de Maia Sandu a respins proiectul inițial elaborat de către dl Vasile Șova. Acest proiect ar fi consacrat un caracter așa-numit „polietnic” al statului Republica Moldova, formulare care ar fi putut conduce eventual la cedări în favoarea statutului limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Din acest motiv, dar și din alte motive, Guvernul condus de Maia Sandu nu a susținut proiectul propus pentru reuniunea de la Bratislava de către dl Vasile Șova. Iar Președinția în frunte cu Igor Dodon nu a insistat pentru ca proiectul propus de dl Șova să fie totuși promovat la reuniunea de la Bratislava. Dl Dodon a acceptat decizia Guvernului Maiei Sandu de a nu promova acest proiect la Bratislava.

Este un semnal pozitiv, încurajator pentru o relație din interiorul coaliției de guvernămînt și pentru perspectiva de continuare a acestei coaliții. Eu împărtășesc analiza dnei Maia Sandu, prim-ministru, potrivit căreia nu există actualmente nici condiții interne, nici condiții internaționale pentru rezolvarea acestui conflict. Acesta este un principiu al Maiei Sandu, celălalt principiu pe care dna Maia Sandu l-a exprimat în întîlnirea dînsei cu mediatorii și observatorii este următorul: Transnistria trebuie să fie transformată în interior înainte de a trece la orice reglementare politică. Dna Maia Sandu, de fapt, a propus revenirea la conceptul cunoscut sub denumirea 3D – demilitarizare, democratizare, decriminalizare –, propus de către reprezentanții societății civile din Republica Moldova încă acum aproximativ 10 ani. Printre autorii acestui proiect – Igor Munteanu, Oazu Nantoi – se numără astăzi politicieni din cadrul Blocului ACUM, din societatea civilă ei au ajuns în coaliția de guvernare. Dna Maia Sandu împărtășește punctul lor de vedere – democratizare, decriminalizare, demilitarizare în Transnistria, înainte de a trece la rezolvarea politică. Iată de ce dna Maia Sandu are perfectă dreptate spunînd că nu există actualmente și nu vor exista în viitorul apropiat, poate nici pe termen mediu, premise reale – internaționale și interne – pentru rezolvarea conflictului. Mai mult decît atît, celor 3D, pe care îi cunoaștem de mai mulți ani, li se adaugă un al patrulea D, provenit tot din cadrul Blocului ACUM, și anume deoligarhizarea. Deoligarhizarea are loc, este în proces de îndeplinire pe malul drept al Nistrului, dar ea încă nu a început nici pe departe pe malul stîng al Nistrului. Oligarhul, dl Gușan avea înțelegeri obscure cu dl Plahotniuc, atît înțelegeri politice, cît și înțelegeri de afaceri. Dl Gușan continuă bine mersi să domine guvernarea de la Tiraspol.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?