X 
Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

UPDATE: Slusari, despre furtul miliardului: Au venit niște informații importante

30 sep. 2019,, 15:04   Politică
9342 0

UPDATE:

15:04 - Președintele comisiei parlamentare de anchetă care investighează furtul bancar, Alexandru Slusari, susține că, în perioada 7 - 27 noiembrie 2014, cele trei bănci implicate în jaful bancar, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au acordat credite în valoare de peste 25,5 miliarde de lei unor firme și alte sute de milioane de lei unor persoane fizice.

Slusari face referire la date oficiale pe care le-a primit de la Banca Națională a Moldovei (BNM) zilele trecute.

„Dezmățul” de la cele trei bănci a avut loc după ce, la o ședință închisă la Guvern, s-a discutat despre necesitatea acordării garanției de stat celor trei bănci, cu participarea premierului de atunci Iurie Leancă, a miniștrilor Andrian Candu, Anatol Arapu, Natalia Gherman și a guvernatorului BNM de atunci Dorin Drăguțanu.

Anume Drăguțanu a fost cel care a spus la acea ședință că situația de la cele trei bănci este „catastrofală” și nu ar exista lichidități, iar la finele aceleiași luni Guvernul a decis să acorde prima garanție de 9,5 miliarde de lei. În perioada dintre cele două ședințe, însă, băncile au acordat numeroase credite, deși se spunea că nu sînt lichidități.

„Pentru mine, ca cetățean și deputat, aceste persoane care au admis acest lucru sînt criminali. Și primul este Drăguțanu. Pentru mine asta este o crimă”, a acuzat Slusari.

Propunerea privind acordarea garanției de stat a fost sonorizată de Drăguțanu, după ce, la începutul lunii noiembrie 2014, Vlad Plahotniuc, la o întîlnire închisă, a spus același lucru.

„Nici ministrul Economiei (Andrian Candu - n.r.), care a avut grijă de filtre, nici ministrul Finanțelor și nici prim-ministrul nu l-au întrebat care este situația reală la bănci. Nu e cazul de introdus administrare specială la bănci, dacă dăm această garanție? Pentru mine, ei sînt criminali”, a precizat Slusari.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă a anunțat că va transmite procurorilor documentele desecretizată, obținute de la BNM.

14:34 - Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, ține un briefing la această oră.

„Au venit niște informații importante de la BNM. Ceea ce s-a întîmplat în noiembrie 2014 în sistemul bancar a fost mai mult decît dezmăț”, a declarat președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?