Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Situația i-a luat pe nepregătite pe cei care i-au votat pe Șor și Plahotniuc

11 iul. 2019,, 08:10   Politică
9149 2

Primarul comunei Cioreşti, Valeriu Guțu, spune că situația i-a luat pe nepregătite pe votanți, care nu prea știu cum să reacționeze la absența de la muncă a deputaților care, teoretic, le reprezintă interesele.

La scurt timp după schimbarea guvernării de la Chișinău, democratul Vlad Plahotniuc a anunțat că renunță la funcția de lider al formațiunii, însă își păstrează mandatul de deputat, fără a spune și cînd va fi prezent la ședințele Parlamentului, transmite Europaliberă.org.

Și fostul primar de Orhei, omul de afacere cu o reputație dubioasă Ilan Șor, devenit legiuitor, a absentat de la muncă, ministrul de Interne Andrei Năstase declarînd că, potrivit investigațiilor sale, acesta ar fi plecat în Israel.

Ambii deputați au fost aleși în circumscripții uninominale, altfel spus, au ajuns în Parlament pentru a reprezenta interesele alegătorilor de la Nisporeni și Orhei, circumscripțiile în care au candidat. Care-i starea de spirit în localitățile care i-au votat? O întrebare la care a căutat răspuns corespondenta Europei Libere.

De la distanță, pe pagina sa de Facebook, democratul Vlad Plahotniuc le-a promis alegătorilor săi că își va păstra mandatul de deputat, deoarece, notează fostul lider al PD, asta înseamnă în primul rînd respectarea votului pe care l-au dat oamenii.


Atunci cînd s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, Vlad Plahotniuc a promis să contribuie la construcţia reţelelor de apeduct şi gazoduct în raionul său de baştină, la reparaţia drumurilor şi la crearea a noi locuri de muncă. La cinci luni distanță, nu este clar cum anume deputatul are de gînd să-și onoreze promisiunile.

Comuna Ciorești face parte din circumscripția nr. 17 care l-a delegat pe Vlad Plahotniuc în Parlament. Primarul comunei, Valeriu Guțu, spune că situația i-a luat pe nepregătite pe alegători care nu prea știu cum să reacționeze la absența de la muncă a deputatului care, teoretic, le reprezintă interesele.

O recentă anchetă reportericească semnată de RISE Moldova arată că cheltuielile de promovare a lui Vlad Plahotniuc pe circumscripția Nisporeni s-a ridicat oficial la peste un milion de lei, devenind astfel „cel mai scump” deputat ales.

Și deputatul Ilan Șor a promis alegătorilor din Orhei, atunci cînd s-a lansat în campania electorală, că va construi întreprinderi „chiar din prima lună de mandat”, locuri de muncă bine plătite și infrastructură „ca pe timpurile sovietice”.

Dispariția alesului poporului i-a cam descumpănit pe alegători, spune jurnalista Tatiana Djamanov, directoarea postului de radio „Orhei”.

Un recent studiu al Institutului „Viitorul” arată că municipiul Orhei, pe timpul administrării lui Ilan Șor, a devenit lider la capitolul achiziții publice, acestea fiind făcute, afirmă experții, cu multiple abateri de la norma legală. Șor a respins acuzațiile, fără să insiste pe argumente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?