X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sistemul electoral mixt ar putea fi anulat astăzi

31 iul. 2019,, 09:42   Politică
2843 2

Astăzi ar putea fi anulat sistemul electoral mixt și revenirea la sistemul electoral pe liste de partid. Un proiect în acest sens va fi supus votului în Parlament, în a doua lectură.

Amintim că la data de 11 iunie 2019, după o oră de dezbateri în Legislativ, noul Parlament a adoptat în prima lectură trecerea la sistemul electoral proporțional de vot.

În proiectul de bază se spune că acesta prevede îmbunătățirea modului de votare în Diasporă, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, stabilirea unor proceduri clare, transparente și meritocratice la întocmirea listelor de candidați, reprezentarea candidaților la alegerile parlamentare a raioanelor, excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației electorale în ziua alegerilor, excluderea interdicției pentru Diasporă de a vota cu pașapoarte expirate (care conțin IDNP) și cu buletine de identitate.

Chiar dacă mii de cetățeni au ieșit în fața Parlamentului și au cerut să nu se modifice sistemul electoral, iar mai mulți experți, analiști au vorbit despre riscurile sistemului mixt, acesta a fost votat în vara anului 2017, unde în favoarea proiectului s-au pronunțat 74 de deputați, inclusiv socialiști.

Reforma electorală a fost aprobată de către legislatori în timp record. Parlamentarii au avut nevoie de doar 4 minute pentru aceasta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?