COVID-19 în MOLDOVA

SIS cere pîrghii suplimentare de intervenție

SIS cere pîrghii suplimentare de intervenție

Serviciul de Informații și Securitate cere înlesniri legislative suplimentare printr-un „mandat de securitate” care ar ajuta la anticiparea și prevenirea pericolelor ascunse la adresa statului și ar oferi posibilitatea ca acțiunile de investigații să fie întreprinse înainte de săvîrșirea infracțiunilor.

Subiectul a fost pus în discuție în cadrul unei dezbateri publice în mediul experților, savanților și reprezentanților altor instituții din domeniu, organizată de Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” din cadrul SIS, notează unimedia.info.

Serviciul de Informații și Securitate cere oferirea unor posibilități suplimentare deoarece nu dispune de organ de urmărire penală și nu are competența de a intenta dosare penale.


“SIS a înaintat inițiativa mandatului de securitate – un instrument care ar asigura posibilitatea de a acționa în situații extreme, ar reduce din impedimentele în activitatea operativă, ar face mai scurtă calea de la conceperea unei idei și transpunerea în viață a acesteia. Vorbind despre situații extreme, mă refer în primul rînd la cele generate de terorism, spionaj, crimă transfrontalieră unde tergiversarea poate avea consecințe fatale pentru societate și stat,” a declarat directorul SIS, Alexandr Esaulenco.

Mandatul de securitate cerut de SIS, nu poate fi catalogat ca o armă necontrolată în mîinile SIS, deoarece acesta va putea fi supus controlului parlamentar și celui judiciar, susține rectorul Institutului Național de Informații și Securitate “Bogdan Întemeietorul Moldovei”.

“Mandatul de securitate va fi emis pentru a permite Serviciului de Informații și Securitate să desfășoare măsuri investigative speciale, în afara cadrului procedurilor penale, „să colecteze informații cu privire la posibile evenimente și/sau acțiuni care pot pune în pericol securitatea statului, “ a conchis Maxim Gropa, procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load