X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Schimb de replici între Dodon și Filip

2 mar. 2018,, 09:37   Politică
5668 20

Schimb de replici între președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip pe marginea intenției Ministerului Apărării de a dota Armata Națională cu arme letale, notează Noi.md.

Disputa a izbucnit după ce șeful executivului a sugerat că Igor Dodon și-ar dori o armată slabă, care să existe doar pe hîrtie. Filip l-a citat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, referindu-se la volumul cheltuielilor pentru apărare.

„Poate domnul preşedinte îşi doreşte să avem o armată slabă sau să nu mai existe armată, dar nu merge. Un stat trebuie să aibă o armată şi, dacă nu crede în cele ce spun eu, ştiu că dumnealui are un idol, care se numeşte preşedintele Federaţiei Ruse, şi am văzut în cadrul conferinţei anuale pe care o petrece domnul Putin cum a răspuns cînd cineva l-a întrebat despre cheltuielile care se fac pentru armată. El a răspuns în formă de glumă. A zis că, dacă nu ai grijă şi nu hrăneşti propria armată, atunci o să hrăneşti o armată străină”, a declarat Pavel Filip.

Premierul l-a mai îndemnat pe Igor Dodon să nu politizeze un subiect atît de important precum e Armata Națională.

„Noi vom avea grijă de Armata Naţională, chiar dacă înţeleg că aceste elemente de anti-Europa, anti-România, anti-NATO sînt un fel de nutriţie politică pentru preşedinte. Nu cred că este corect, pentru că el mai este şi comandatul suprem al Armatei Naţionale”, a adăugat el.


În replică, șeful statului, a punctat că intenția guvernanților de la Chișinău este de a-i transforma pe militarii moldoveni în ”carne de tun” în confruntările geopolitice, iar acest lucru este inadmisibil.

„Este adevărat că o țară trebuie să-și hrănească propria armată. Mă bucur că și domnul prim-ministru Filip știe de asta și învață ceva util de la Putin. Îl încurajez să o facă mai des. Revenind la armată, hai să o hrănim mai întîi, domnilor guvernanți, dar nu să-i transformăm în ”carne de tun” în conflicte provocate de generali străini, cu sedii peste mări și oceane. Dacă nu ne vom implica benevol în războaie și conflicte geopolitice, nici de arme letale nu vom avea nevoie. Și ar fi bine să înțelegem cu toții că orice armă letală primește în răspuns o altă lovitură letală”, a comentat Dodon.

Potrivit lui, Moldova este o țară neutră și pașnică, iar prioritățile ei sînt cu totul altele.

„Trebuie făcute investiții și oferit ajutor financiar: nu în arme, ci în educație, sănătate, pensii, burse, salarii. Săraci și cu rachete? Nu, mai bine cu trai civilizat și în pace cu toată lumea”, a conchis Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?