Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Sandu: Trebuie să ne facem ordine în casă în funcție de interesele proprii

31 iul. 2019,, 08:30   Politică
2303 6

Disputele geopolitice interminabile împart societatea și sînt folosite de politicieni iresponsabili în interesul îmbogățirii proprii. Trebuie să ne facem ordine în casa în funcție de propriile noastre interese, iar partenerii externi ne pot ajuta, dar nu vor face acest lucru în locul nostru.

Acest lucru a fost declarat într-un interviu oferit agenţiei TASS de premierul Moldovei, Maia Sandu, notează Noi.md.

Comentînd declarația președintelui Moldovei, Igor Dodon, despre pericolele jocurilor geopolitice într-o țară în care oamenii împărtășesc simpatia față de UE și Rusia, ea a menționat că disputele geopolitice interminabile divizează societatea și sînt folosite de politicienii iresponsabili în interesul propriei îmbogățiri.

„Mă întreb adesea: dacă Moldova va fi o țară europeană stabilă, cu instituții normale și o economie deschisă pentru investiții serioase din toate părțile, interesele cui vor fi ameninţate de această situaţie? Trebuie să ne facem ordine în casă în funcție de propriile noastre interese. Partenerii externi ne pot ajuta, dar nu vor face acest lucru în locul nostru”, a spus premierul.

Comentînd alianţa blocului ACUM și a Partidului Socialiștilor, care a reușit, în interesul poporului, să dea la o parte geopolitica ce divizează țara, Maia Sandu a subliniat că actuala configurație a puterii, deși a apărut situațional, reflectă în general cererea publică existentă pentru o agendă unificatoare în Moldova.


„Oamenii sînt sătui de conflictele permanente între politicieni, ei așteaptă de la ei lucru. Principalele noastre probleme sînt sărăcia, corupția, monopolurile din economie, justiţia și procurorii corupţi. Este necesară încetarea divizării societății și determinarea unei agende comune care vizează dezvoltarea țării. Ne-am definit clar prioritățile actuale. Curățarea aparatului de stat a început deja, urmată de demisii la Curtea Constituțională, serviciile speciale, CEC și alte instituţii. Urmează numirea unui procuror general, independent de politicieni. Dar acesta este începutul. Este necesară eliminarea schemelor de contrabandă, criminale cu care guvernul anterior a împînzit economia și finanțele. Pentru a distruge monopolurile exporturilor și importurilor, pentru a opri jaful întreprinderilor de stat”, a declarat șefa Guvernului.

Potrivit acesteia, nu ar trebui să se admită repetarea situaţiei anterioare, cînd oamenii care au capturat țara au folosit-o ca o ocină a sa. „Aş vrea să lăsăm în urma noastră un sistem de instituții funcţionale, care să contribuie la dezvoltarea țării, oricît de incredibilă pare această sarcină. Am dori să continuăm să colaborăm cu socialiștii pentru a întoarce cel puțin democrația în țară și pentru a o curăța de corupția și nepotismul coroziv. Purtăm răspundere comună pentru acest lucru. Socialiștii au cadre profesionale, sînt implicați în conducerea țării. Dacă ne vom conforma la această agendă, coaliția noastră va dura mult timp și alegerile locale vor avea loc corect”, a subliniat Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?