COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sandu: Moldova este un stat tînăr, cu instituții fragile, care trebuie consolidate

Sandu: Moldova este un stat tînăr, cu instituții fragile, care trebuie consolidate

„La doar 28 de ani, Republica Moldova abia învață să fie un stat. Unii încearcă să-i inventeze tradiții „stataliste” seculare, dar în realitate Moldova este un stat tînăr, cu instituții fragile, în plină formare, care trebuie consolidate și dezvoltate”, spune premierul Maia Sandu, scrie IPN.

Potrivit șefei executivului, „dacă aveam un stat atît de vechi cum se pretinde, el nu se lăsa capturat atît de ușor de căpușa oligarhică, pe care abia am reușit să o eliminăm prin efort comun, dar efectele căreia le resimțim din plin. Învățăm să fim un stat responsabil și eficient, iar pentru noi un stat responsabil este acela care lucrează pentru cetățenii săi”.

În opinia premierului, ca stat nu am reușit să oferim oamenilor siguranța în ziua de mîine. Cetățenii nu au încredere în stat, fiindcă nu le asigură securitatea și bunăstarea cuvenită. „De aceea, avem nevoie de instituții puternice și o clasă politică responsabilă. Ca popor, ca societate, ne-am lăsat prea ușor divizați și manipulați de politicieni iresponsabili, care și-au făcut jocurile și clădit averile pe seama noastră. Lipsa de coeziune și solidaritate internă ne pune piedici în adoptarea modelului necesar de dezvoltare pentru țară și nu există altul probat, decît cel al integrării europene”, menționează Maia Sandu.

„Cît despre cea mai mare realizare după independență încoace, nu voi vorbi despre un eveniment anume, fiindcă acestea sînt mereu interpretabile, ci despre capacitatea noastră, ca societate, fie și în ceasul al 12-lea, să optăm pentru idealurile democrației și libertății”, a mai spus premierul.

Șefa cabinetului de miniștri mai spune că de Ziua Independenței se cade să vorbim despre viitor. „Despre un viitor care să ne unească. O societate sănătoasă se clădește pe încredere. Să fim toleranți și să ne respectăm unii pe alții. Să acceptăm ca sîntem diferiți, dar că acest fapt nu ne împiedică să avem aspirații și interese comune. Aceste aspirații și interese comune sînt interesul nostru național. Putem reuși ca stat și societate doar făcînd lucrurile împreună. La mulți ani, Republica Moldova!”, a mai declarat Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load