Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Sandu, despre situația din sectorul justiției: Avem nevoie de judecători și procurori noi

29 iul. 2019,, 11:18   Politică
2562 4

Premierul Maia Sandu a cerut astăzi demisia conducerii Institutului Național al Justiției, în frunte cu directorul Diana Scobioală și vicedirectorul Svetlana Novac, informează Noi.md.

Șefa executivului a declarat că lucrurile bat pasul pe loc în sectorul justiției și că e nevoie de procurori și judecători care să schimbe sistemul din temelie. Potrivit Maiei Sandu, în urma evenimentelor din ultima perioadă a devenit clar că nici în Procuratură, și nici în domeniul justiției per ansamblu, nu există o masă critică de oameni care să vrea să curețe sistemul.

„23 de zile de cînd m-am adresat procurorilor și le-am spus că din acea zi Procuratura este independentă, liberă să-și îndeplinească atribuțiile conform legii. Cei peste 600 de procurori au avut suficient timp să acționeze la zecile de ilegalități, ar fi putut invetiga zeci de scheme de corupție prin care se fură banul public”, a declarat Sandu astăzi în cadrul unui briefing.

Premierul a precizat că starea de lucruri mai poate fi schimbată doar de tinerii specialiști integri care să-i înlocuiască pe „procurorii lași și corupți”.

Întrucît în Moldova instituția responsabilă de pregătirea specialiștilor în domeniu este Institutul Național al Justiției, Sandu a cerut ca instituția să fie reformată integral, începînd cu demisia conducerii și terminînd cu înlocuirea profesorilor care predau în cadrul instituției. Totodată, ea s-a arătat nemulțumită că anual instituția pregătește doar cîte 20 de procurori și judecători, în condițiile în care sistemul duce lipsă acută de specialiști integri, bine calificați.


„Această instituție nu și-a atins scopul, dacă analizăm situația catastrofală din sistemul justiției. Solicit demisia conducerii, care a angajat oameni cu probleme de integritate. Există informații despre practicile de mituire atît la etapa admiterii, cît și de absolvire. Cum putem avea justiție corectă, dacă chiar de la etapa de studii practicile de corupție sînt prezentate ca fiind normalitate?”, a adăugat Sandu.

”Începem astăzi, așa încît peste un an și jumătate, peste ceva timp să avem o justiției dreaptă care să nu permită capturarea statului ca în trecut”, a conchis premierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?