X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Sandu, despre conflictul transnistrean: Nu este un subiect care se va rezolva astăzi

10 oct. 2019,, 10:10   Politică
2993 14

Problema transnistreană rămîne, în continuare, o necunoscută. Prim-ministrul, Maia Sandu, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că în lipsa unui consens în majoritatea parlamentară nu poate fi găsită o soluție pentru rezolvarea conflictului.

„Dacă ați văzut, nu este nici parte a acordului, singurul lucru care este scris acolo este cu privire la retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova și despre lichidarea munițiilor. Mai departe nu există acest acord și dacă nu există acest acord, atunci nu au cum să se întîmple aceste lucruri. Noi am spus de la bun început că ce putem să facem în condițiile actuale este să luptăm cu schemele de corupție, de aceea am și anulat regimul duty-free instaurat de Guvernul Filip pe teritoriul regiunii transnistrene”, a declarat Maia Sandu.

Șefa Cabinetului de Miniștri a adăugat că în prezent se duc discuții insistente cu guvernarea de la Kiev pentru a fi instalate mai multe puncte de control comune la frontiera dintre Ucraina și Transnistria:

„Deci, înainte să mai discutăm, să facem vreun pas, trebuie să ne clarificăm cu destinația finală, care este destinația finală. Și atunci cînd pentru toată lumea va fi foarte clar că soluționarea se face doar în cadrul hotarelor constituționale ale Republicii Moldova, atunci putem să discutăm mai concret. Dar revin: nu există nici condiții interne și nici condiții externe. Ceea ce facem noi acum este să ne concentrăm pe reducerea contrabandei și pe eliminarea schemelor de corupție din această zonă”.

Prim-ministra a precizat că în prezent țara are probleme interne, iar rezolvarea lor este primordială.


„Eu cred că noi avem probleme interne foarte serioase pe care trebuie să le rezolvăm și da, purtăm un dialog cu reprezentanți ai Parlamentului, colegi de la Guvern, oameni din societatea civilă și discutăm despre eventuala soluție politică, dar nu este un subiect care se va rezolva astăzi sau mîine”, a declarat Sandu.

O reuniune a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” are loc la Bratislava, pe 9 şi 10 octombrie. La reuniune va fi examinat stadiul de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii convenite în cadrul pachetului „Berlin-plus” şi vor fi analizate chestiunile prioritare noi pentru măsurile suplimentare de consolidare a încrederii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?