Saakashvili: Plahotniuc mi-a transmis cîteva mesaje

Saakashvili: Plahotniuc mi-a transmis cîteva mesaje

„Fiecare popor are metodele lui de a se debarasa de oligarhi, dacă alte metode nu funcționează, atunci va funcționa acesta”, este declarația lui Mihail Saakashvili, ex-președinte al Georgiei, cu referire la noua majoritate parlamentară, formată din ACUM și PSRM.


Acesta a oferit un interviu exclusiv pentru TV8, în care a vorbit despre situația politică din Republica Moldova și cum ar putea echipa acestuia să ajute țara noastră să depășească această criză și să implementeze reforme de luptă cu fenomenul corupției.

„Nu poate un oligarh să meargă împotriva Vestului”


Mihail Saakashvili este de părere că deschiderea guvernării PD pentru occident este doar o aparență: „Nu poate un oligarh să meargă împotriva Vestului. Nu are niciun oligarh suficient curaj atunci cînd vine vorba despre Occident, așa că, eu cred că el va fi nevoit să cedeze. Important este să nu se facă acum compromisuri. El are de ales, fie cedează puterea, fie trebuie să înțeleagă că se va ajunge la aceea că nicio țară nu-l va adăposti ca refugiat politic, indiferent de cîți bani ar plăti”. 

„Moldova trebuie să adopte o lege privind oligarhia”


{{369582}}„Republica Moldova s-a declarat ca fiind o țară capturată de un oligarh, aceeași situație este și în Georgia, așa a fost în Ucraina pe vremea lui Poroșenco… Totul este foarte simplu, în opinia mea, trebuie să fie adoptată o lege privind oligarhia, care ar trebui să prevadă următoarele: un oligarh nu poate să fie actor politic; nu poate să dețină instituții mass-media; nu poate să controleze sistemul judiciar. Există suficientă experiență cum să demonopolizezi situația. Trebuie să fie alocate anumite surse financiare din bugetul statului pentru a fi asigurată activitatea jurnaliștilor eliberați din mediile oligarhice etc.”.

„Plahotniuc m-a întrebat prin intermediari dacă aș fi gata să mă împart cu experiența mea de luptă împotriva corupției, din Georigia”


Mihail Saakashvili afirmă că a primit în ultimii ani (2015, 2016 și chiar 2018) mai multe mesaje de la Vlad Plahotniuc, transmise prin diverși intermediari, că ar fi interesat de experiența noastră de luptă anticorupție, din Georgia.


„Nu-i cred eu pe oligarhi. Eu am pățit-o cu Poroșenco. Și atunci cînd mi se spune: «Nu, eu nu sînt oligarh de acesta, eu sînt un oligarh mai tare și chiar vreau să schimb în țara mea lucrurile spre bine», eu nu cred în asta, pentru că pentru ei chiar și cuvîntul reformă este o imitare”, a spus Saakashvili.

„Acum, cînd în Moldova sînt politicieni care chiar vor să schimbe lucrurile, ar fi păcat să nu-i ajuți”


Saakashvili spune că în Republica Moldova este necesară o reformă complexă a tuturor structurilor de stat și că echipa sa ar fi gata să dea o mînă de ajutor actualei guvernări: „Nu e necesară doar o reformă a Poliției, trebuie reformate toate structurile de stat: Procuratura, Poliția, sistemul judecătoresc, sistemul fiscal, sistemul vamal etc. Totul trebuie reformat complex, nu va ieși dacă se va lua cîte un domeniu”.


Mihail Saakashvili a vorbit și despre situația politică din Ucraina. Interviul în întregime îl puteți urmări mai jos:


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load