Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia va continua să sprijine Chișinăul și Tiraspolul în găsirea unor compromisuri

20 oct. 2019,, 18:15   Politică
2674 3

Federația Rusă, ca mediator și stat-garant în soluționarea problemei transnistrene, este hotărîtă să sprijine în continuare Chișinăul și Tiraspolul în găsirea unor compromisuri în strînsă coordonare cu Președinția OSCE și cu alți participanți la procesul 5+2, dar eficacitatea acestor eforturi depinde, în primul rînd, de părțile propriu-zise, disponibilitatea lor pentru un dialog constructiv, ținînd cont de interesele reciproce și ele ar trebui să evite tentația presiunii unilaterale.

Despre acest lucru a declarat Alexandr Lukașevici, Reprezentantul Permanent al Federației Ruse la OSCE, în cadrul ședinței Consiliului permanent al OSCE, după raportul lui Klaus Neukirch, șeful misiunii OSCE în Moldova, transmite Noi.md.

El a mulțumit șefului Misiunii OSCE în Moldova pentru raportul detaliat, precum și a exprimat recunoștință președintelui în funcție al OSCE, Miroslav Lajcak și reprezentantului personal al președintelui în funcție, Franco Frattini, pentru organizarea reuniunii „Ședința permanentă privind problemele politice în cadrul procesului de negociere a reglementării conflictului transnistrean” în formatul „5+2””, iar partenerilor slovaci - pentru primirea călduroasă a participanților săi la Bratislava în perioada 8-10 octombrie.

Alexandr Lukașevici a menționat că nu ar fi fost justificată dramatizarea rezultatelor rundei de negocieri.

Potrivit acestuia, o evaluare obiectivă a situației privind reglementarea transnistreană nu a dat motive de speranță la un alt rezultat. Era clar că dinamica în procesul de negociere scade. Majoritatea acordurilor practice convenite în 2016-2017 cu privire la problemele sociale și umanitare din pachetul ”Berlin Plus” au rămas neîmplinite. În timpul pauze neîntemeiate în contactele moldo-transnistrene la diferite niveluri - de la formatul 5+2 pînă la grupuri de lucru – au apărut noi probleme.


„Pentru noi a fost evident faptul că prelungirea negocierilor amenință evoluțiile pozitive din ultimii ani. Răspunsul pozitiv la propunerea rusă de a organiza o vizită a mediatorilor și observatorilor în Moldova și Transnistria a arătat clar că partenerii ne împărtășesc preocupările. Este îmbucurător faptul că vizita organizată pe 12 iulie a contribuit la reluarea contactelor dintre reprezentanții politici din Chișinău și Tiraspol, la interacțiunea experților în grupuri de lucru specializate și, în final, la organizarea unei reuniuni în formatul 5+2. Sperăm că intensificarea procesului de negociere la toate nivelurile sale va permite coordonarea finală a protocolului reuniunii de la Bratislava", a subliniat reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE.

El a menționat că, în viitor, este important de a nu se abata de la dispozițiile prevăzute ale documentul din 2012 cu privire la principiile și procedurile de negociere în cadrul „Ședinței permanente”, care prevede desfășurarea unor astfel de ședințe nu mai puțin 6 ori pe an fără a face referire la anumite decizii practice preliminare.

„Sîntem convinși că este important ca părțile să reușească, fără excepții, îndeplinirea completă a acordurilor deja fixate, urmînd litera pachetului„ Berlin Plus”. Aș dori să cred că politica noii guvernări din Moldova nu va șterge evoluțiile pozitive din ultimii trei ani. Îngrădirea acordul dintre Chișinău și Tiraspol de situația politică internă, ar face posibilă îndeplinirea sarcinii stabilite în 2016 de îmbunătățire a mecanismului de implementare a realizărilor în formatul 5+2 în legislația națională. „Mingea” este acum de terenul Moldovei”, a spus Alexandr Lukașevici.

Potrivit acestuia, încercările de a crea o agitație artificială în jurul declarațiilor reprezentanților conducerii ruse cu confirmarea disponibilității lor de a utiliza munițiile din satul Colbasna sînt cu greu de justificat. „Este bine știut faptul că noi nu am refuzat să îndeplinim aceste obligații atunci cînd vor fi create condiții corespunzătoare pentru aceasta”, a subliniat reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE.

„Ca mediator și stat-garant în soluționarea problemei transnistrene, Rusia este hotărîtă să sprijine Chișinăul și Tiraspolul în găsirea unor compromisuri în strînsă coordonare cu Președinția OSCE și alți participanți la procesul 5+2. Eficacitatea acestor eforturi depinde, în primul rînd, de părțile propriu-zise, disponibilitatea lor pentru un dialog constructiv, ținînd cont de interesele reciproce. Ar trebui de evitat tentația de presiune unilaterală. Așa cum arată istoria reglementării conflictului transnistrean, puțin probabil că astfel de încercări vor duce la formarea unor premise pentru progresul în soluționarea problemei”, a subliniat Alexandr Lukașevici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?