Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reuniunea privind Transnistria în formatul "5 + 2" va avea loc în luna septembrie

28 iun. 2019,, 19:20   Politică
3508 1

Următoarea rundă de discuții privind reglementarea transnistreană în formatul “5 + 2” va avea loc în septembrie, în Slovacia.

Despre aceasta a declarat, în cadrul unui interviu pentru agenţia TASS, ambasadorul în misiuni speciale, reprezentantul Rusiei în procesul de negociere, Serghei Gubarev, transmite Noi.md.

„Ultima întrevedere în formatul „5 + 2” a avut loc acum mai bine de un an la Roma și de atunci astfel de întruniri nu au mai avut loc. Sper foarte mult că o întîlnire a formatului nostru va avea loc în Slovacia, în septembrie, după care vom reveni treptat la o activitate normală, stabilă și ritmică, deoarece una sau două întîlniri pe an nu sînt suficiente ", a spus diplomatul.

În același timp, el a reamintit că în documentele organizatorice ale Conferinței Permanente privind problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, întitulate formatul „5 + 2” (Moldova și Transnistria – părți ale conflictului, Rusia și Ucraina – garanți și mediatori, OSCE – mediator; Statele Unite și UE – observatori), se stipulează organizarea a cinci-șase reuniuni pe an, ceea ce este absolut corect.

Interlocutorul agenției a explicat că „aceste întîlniri nu trebuie neapărat să se încheie cu semnarea unor documente importante, dar servesc, în primul rînd, la monitorizarea punerii în aplicare a deciziilor care au fost luate și aprobate în acest format".


„În al doilea rînd, raţiunea colectivă a formatului „5 + 2” de-a lungul anilor existenței sale s-a manifestat în repetate rînduri în modul cel mai pozitiv și a contribuit la identificarea unor modalități pentru evoluţia în problemele reglementării transnistrene”, a declarat Serghei Gubarev.

La ultima ședință în formatul „5 + 2”, din mai 2018, la Roma, părțile au fost de acord să soluționeze o serie de probleme de durată, inclusiv problema utilizării în comun a terenurilor de frontieră și funcționarea școlilor moldovenești pe malul stîng al Nistrului. De asemenea, Chișinăul a recunoscut diplomele de studii din Transnistria, a fost deschis un pod peste Nistru și a început procesul de legalizare a vehiculelor înregistrate în regiunea transnistreană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?