Republica Moldova și România vor aprofunda parteneriatul strategic

Republica Moldova și România vor aprofunda parteneriatul strategic

Republica Moldova și România vor aprofunda parteneriatul strategic.


Despre aceasta au discutat astăzi în cadrul unui dialog Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice al României, Ana Birchall, transmite Noi.md.


Părțile au discutat despre aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România, dezvoltarea cooperării bilaterale în cele mai diverse domenii şi implementarea agendei europene a țării noastre.


Întîlnirea a constituit o continuare a dialogului dintre cei doi oficiali, inițiat în cadrul Forumului Economici Mondial, care s-a desfășurat în luna ianuarie curent, la Davos.


În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a reiterat angajamentul autorităţilor Republicii Moldova în implementarea procesului complex de reforme interne, în special în domeniul justiţiei, relaţiilor cu mass-media şi societatea civilă, exprimîndu-și încrederea că succesele înregistrate în aceste domenii vor constitui argumente suplimentare pentru dinamizarea dialogului Republica Moldova-UE.


În acest context, șeful diplomației moldovenești a apreciat înalt rolul activ al României în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin asistența tehnică, transferul de expertiză în domeniile conexe, precum și prin promovarea unor demersuri politico-diplomatice comune în relațiile cu structurile UE și statele-membre ale Uniunii Europene. 


Viceprim-ministrul, Ana Birchall, a reconfirmat sprijinul României pentru procesul de reforme asumat de Guvernul de la Chişinău, subliniind disponibilitatea de a consolida şi în continuare Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, inclusiv prin implementarea proiectelor social-economice şi extinderea asistenţei tehnice în domeniile de interes strategic.


”Vă reasigur de angajamentul guvernului condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova și de faptul că susținerea parcursului european al țării dumneavoastră reprezintă una dintre prioritățile majore pentru noi, atît pentru durata mandatului președinției rotative a Consiliului UE, în acest prim semestru din 2019, cît și după încheierea acestuia”, a accentuat viceprim-ministrul roman.


Referindu-se la dinamica relațiilor speciale și privilegiate dintre Republica Moldova și România, dezvoltate în cadrul unui Parteneriat Strategic bilateral, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre perspectivele aprofundării acestuia în domeniile politic, economic, în mod special energetic și infrastructurii de transport, cultural, social etc.


Accentuând importanța Parteneriatului Strategic bilateral în extinderea și aprofundarea colaborării bilaterale în toate domeniile și, plecînd de la ideea că în anul 2020 Republica Moldova și România vor marca aniversarea a 10 ani de la semnarea Declarației comune privind stabilirea acestuia, interlocutorii au agreat ideea unor consultări bilaterale privind actualizarea și completarea documentului cu noi domenii de aplicare.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load