Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Reprezentantul special al OSCE, îngrijorat de negocierile în formatul „5+2”

28 feb. 2018,, 12:54   Politică
3114 5

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, speră că autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol vor lua măsuri concrete care vor crea premise pentru desfăşurarea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2” în luna aprilie.

Despre aceasta el a declarat la Academia Diplomatică de la Moscova, unde a ţinut o prelegere.

Potrivit agenţiei INFOTAG, expertul rus Andrei Deviatkov, care a participat la eveniment, a scris într-un articol că „măsurile concrete presupun soluționarea problemelor precum plăcuțele transnistrene de înmatriculare a automobilelor, cooperarea în domeniul telecomunicațiilor, posibilitatea deplasării vehiculelor de mare tonaj pe podul peste Nistru, restabilirea drepturilor de proprietate în Transnistria pentru agricultorii moldoveni”.

„Chiar dacă Frattini este optimist în privinţa negocierilor dintre părți, el menţionat că este îngrijorat de faptul că reglementarea conflictului ar putea fi politizată de către Chișinău din cauza alegerilor parlamentare viitoare, adăugînd că, în timpul vizitei sale în capitala Moldovei în luna martie, va încerca să transmită autorităților ideea că aceasta este „o cale greșită”, a remarcat Deviatkov.

Potrivit expertului, „Frattini a menţionat că, în cazul în care Chișinăul și Tiraspolul vor îndeplini agenda actuală a măsurilor de consolidare a încrederii, pasul următor ar putea fi un acord bancar, deoarece companiile transnistrene au nevoie de o libertate mai mare de acțiune în ceea ce privește tranzacțiile bancare”.

În opinia sa, reglementarea transnistreană nu este „o sarcină ambițioasă pentru Franco Frattini, însă experiența sa internațională și cunoașterea politicii europene vor juca un rol pozitiv în procesul de negocieri”.

INFOTAG precizează: Franco Frattini este un politician italian, care, în diferite perioade, a ocupat funcţia de vicepreședinte al Comisiei Europene (2004-2008) și ministrul de externe al Italiei (2002-2004, 2008-2011). Italia deţine preşedinţia OCSE în anul 2018.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?