X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Reprezentantul OSCE, despre rolul Rusiei în reglementarea conflictului transnistrean

12 ian. 2018,, 17:01   Politică
4544 5

Noul reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, susține că reglementarea conflictului transnistrean fără aportul Rusiei nu este posibilă, informează NOI.md.

Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Ria Novosti. Potrivit lui, contribuția pozitivă a Rusiei la procesul de reconciliere va fi decisivă.

„Am acceptat această desemnare în scopul consolidării stabilității și securității în Europa, în cadrul președinției italiene a OSCE. Mi-am format relații destul de bune cu autoritățile ruse, care joacă, fără îndoială, un rol de bază. În timpul mandatului meu de comisar european, am făcut multe și pentru Republica Moldova, lucrînd în direcția apropierii acestei țări de Uniunea Europeană, în special, în problema vizelor. Presupun că asta îmi va permite să contribui la examinarea acestui dosar complicat, cu multe probleme nerezolvate”, a declarat Frattini.

Reprezentantul special a OSCE și-a exprimat speranța că în timpul apropiat va purta discuții cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe care îl consideră prieten.

„Cred că există posibilitatea de a avansa minimum pe două dimensiuni, care ar livra rezultate vizibile pentru cetățeni. În primul rînd, este vorba de problema plăcuțelor de înmatriculare ale automobilelor. Aici ar putea fi implementat modelul italian din autonomia Bolzano. Simbolul acestei provincii este prezent pe numerele de înmatriculare ale vehiculelor din autonomie. Un astfel de simbol ar putea apărea pe numerele de înmatriculare ale vehiculelor din Transnistria, ceea ce ar fi un semnal important de recunoaștere a cetățenilor”, a declarat Franco Frattini.


Cea de-a doua problemă ce poate fi soluționată, în opinia reprezentantului OSCE, ține de libera circulație a cetățenilor. „În cazul în care vom înregistra progrese pe aceste două direcții, rezultatele pentru cetățenii de rînd vor fi sesizabile. La rîndu-i aceasta poate servi ca dovadă de înțelegere și reconciliere”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?