Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Repeșciuc consideră neconstituțională decizia ANI

18 feb. 2020,, 08:15   Politică
2859 0

Deputatul PDM Grigore Repeșciuc consideră neconstituțională decizia Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a constatat că acesta nu și-a declarat conflictele de interese, solicitînd privarea parlamentarului de dreptul de a ocupa funcții publice și funcții cu demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Avocații democratului, Vitalie Nagacevschi și Nicolae Frumosu, au sesizat în acest sens Curtea Constituțională. Sesizarea a fost însă respinsă ca inadmisibilă, decizia fiind luată pe 17 februarie.

Avocații lui Grigore Repeșciuc au menționat că Legea privind declararea averii și intereselor personale reglementează aplicarea sancțiunilor „fără a se circumscrie în timp, astfel că legea nu stabilește un termen de prescripție în cadrul căruia sancțiunile pot fi aplicate, la expirarea căruia să devină inaplicabile”.

„Statul asigură dreptul fiecărui om de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle. În acest scop statul publică și face accesibile toate legile și alte acte normative. [...] Faptele subiecților declarării averii și a intereselor personale sînt nejustificat egalate cu infracțiunile excepțional de grave prevăzute de Codul Penal, care se deosebesc substanțial prin gradul prejudiciabil”, au mai spus apărătorii deputatului.

Astfel, instanța de judecată a admis demersul avocaților și a sesizat Curtea Constituțională pe acest caz. Înalta Curte a respins însă sesizarea ca inadmisibilă.


În sesizare se menționează că avocații contestă actul administrativ al ANI, dar și cer recuperarea cheltuielilor de judecată. Amintim că, în august 2019, Autoritatea Națională de Integritate a constatat că deputatul PDM s-a aflat în conflict de interese când a semnat mai multe contracte cu firmele soției sale, pe când era primar de Căușeni. ANI a solicitat ca, după rămânerea definitivă a actului de constatare, Grigore Repeșciuc să fie decăzut din dreptul de a ocupa funcții publice și funcții cu demnitate publică pe o perioadă de trei ani. Deputatul a contestat însă actul în instanța de judecată, care încă nu s-a pronunțat pe acest caz. Menționăm că, în urma parlamentarelor din 24 februarie 2019, Grigore Repeșciuc a acces în Legislativ. La alegerile locale din toamna anului 2019, acesta a pierdut însă cursa pentru Primăria Căușeni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?