X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Reacția lui Vladislav Clima la protestul PAS din fața Președinției

3 aug. 2020,, 15:35   Politică
5885 6

Judecătorul Vladislav Clima reacționează la protestul organizat de PAS în această dimineață prin care i-au cerut președintelui Igor Dodon să nu-l numească pe acesta în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Magistratul numește acțiunea una pur politică, care are scopuri exclusiv politice.

Magistratul a menționat că ar fi incorect să comenteze niște acțiuni politice, totuși, acesta a menționat că a participat în aceleași condiții cu alți judecători la concursul pentru funcția de președinte al CA, transmite tv8.md.

„Mă miră că astfel de evenimente au apărut doar după ce CSM a finalizat concursul. Nimeni nu s-a expus împotrivă și nu a făcut proteste la etapa preliminară de preselecție. În calitate de judecător, eu țin foarte mult la integritatea și corectitudinea sistemului judecătoresc, care trebuie să se bazeze exclusiv pe lege. Atacurile la care a fost supus sistemul judecătoresc din partea politicului în ultimii ani, au rezultat cu diminuarea încrederii și distorsionarea percepției societății. În partea ce ține de votul și aprecierea pe care am primit-o în concursul pentru funcția de președinte al Curții de Apel, vreau să menționez că am participat în aceleași condiții cu toți și am trecut toate etapele de preselecție și de concurs. Mai mult, prin vot secret și cu un rezultat de nouă voturi pro și trei contra, am cîștigat acest concurs. Concursul a fost deschis și transparent. Consider că rezultatul vorbește de la sine”, a declarat Vladislav Clima.

Săptămîna trecută, Consiliului Superior al Magistraturii l-a ales pe Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Această decizie a provocat discuții aprinse în societate, iar șeful statului a fost bănuit că își numește oameni loiali în funcții-cheie din justiției.

În această dimineață, mai mulți membri și simpatizați PAS au protestat în fața Președinției, îndemnînd șeful statului să nu semneze pentru numirea acestuia în fruntea CA. Ulterior, Președinția a reacționat la acțiunea de protest, menționînd că „unii politicieni au început campania electorală și promovarea sloganelor înainte de termenul prevăzut de legislația electorală”.


Vladislav Clima este judecător din 2006. El a activat în cadrul Judecătoriei Ciocana, fiind și vicepreședinte al instanței. El este magistrat la CA Chișinău din 2017. ZdG a scris în 2018 despre cum a crescut averea acestuia de cînd a devenit magistrat. În noiembrie 2019, Clima a făcut parte din completul de judecători care a suspendat hotărîrea CSM prin care judecătorul CSJ Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reținut. În iunie 2018, el a fost unul dintre magistrații care au menținut decizia primei instanțe, prin care alegerile locale din mun. Chișinău nu au fost validate. Totodată, în octombrie 2019, Clima, alături de alți doi magistrați, a anulat decizia CSM prin care Oleg Melniciuc, primul judecător trimis în judecată pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?