Pușcaș: Sînt sigur că Comisia de la Veneția va concluziona că și Parlamentul, și Guvernul sînt legitime

Pușcaș: Sînt sigur că Comisia de la Veneția va concluziona că și Parlamentul, și Guvernul sînt legitime

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș consideră că Comisia de la Veneția va emite o concluzie prin care va recunoaște că atît Parlamentul, cît și Guvernul sînt legitime.

Potrivit lui, dacă din punct de vedere politic, pentru Republica Moldova are importanță atitudinea altor guverne, altor președinți ai statelor străine, atunci din punct de vedere juridic importanță are poziția Comisiei de la Veneția. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Glavnoe” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Victor Pușcaș spune că deși unii jucători politici din Republica Moldova consideră că poziția Comisiei de la Veneția poartă caracter de recomandare, Republica Moldova, dacă dorește să meargă pe drumul european, trebuie să fie foarte atentă la documentele pe care le emite Comisia de la Veneția. „Sînt convins că Comisia de la Veneția va emite concluzia că și Parlamentul, și Guvernul sînt legitime. Atragem atenția că alegerile din 24 februarie s-au desfășurat absolut legal și cu respectarea regulilor generale. Aceste alegeri au fost recunoscute constituțional și în țară, și peste hotare”, a declarat Victor Pușcaș. În opinia lui, din moment ce mai multe formațiuni au format o majoritate, Curtea Constituțională trebuia să o salute.

Deputatul socialist Vasile Bolea spune că Parlamentul a adoptat un decret prin care organele puterii se vor adresa la mai multe structuri internaționale – Comisia de la Veneția, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei și Consiliul de Securitate al ONU pentru ca aceste structuri să ofere aprecieri.

Deputatul spune că în Republica Moldova există o putere legitimă cu trei poluri: Guvernul, Parlamentul și Președinția. Vasile Bolea spune că atît cetățenii, cît și comunitatea internațională sînt de partea puterii legitime nou-instalate. „Eu sper că Partidul Democrat va ceda puterea fără a recurge la violențe”, a declarat deputatul socialist.

Fostul vicepremier Victor Stepaniuc spune că există recunoașterea guvernării noi de către principalii parteneri geopolitici – UE, SUA și Rusia. Despre Curtea Constituțională, Victor Stepaniuc spune că de-a lungul timpului s-au observat mai multe hotărîri emise în favoarea cuiva. „În acest sens, actuala CC este cea mai angajată politic”, a declarat fostul vicepremier.

La solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland,Comisia de la Veneția urmează să se pronunțe referitor la situația creată în Republica Moldova, în special la hotărîrea Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load