TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

PSRM este gata să înceapă negocierile cu alte formațiuni dar anunță unele condiții (VIDEO)

PSRM este gata să înceapă negocierile cu alte formațiuni dar anunță unele condiții (VIDEO)

PSRM este gata să înceapă discuțiile privind crearea unei majorități parlamentare, cu condiția ca să accepte adoptarea în mod prioritar a unui șir de proiecte de legi pe care le propune formațiunea, dar să țină cont și de principiile de care se conduce PSRM în activitatea sa.

Despre aceasta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă conducerea PSRM după ședința comună a Comitetului Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din RM și fracțiunea parlamentară a PSRM, în cadrul căreia a fost aprobată declarația PSRM , transmite Noi.md


“PSRM este gată să formeze o majoritate parlamentară pe deplin funcțională, un Guvern și program de guvernare susținut de această majoritate. PSRM nu consideră posibil susținerea unui Guvern minoritar din mai multe considerente. În primul rînd cele de ordin politic, funcțional dar și operațional. Amintim, că pe parcursul ultimilor săptămîni, PSRM care a obținut cele mai multe mandate în Parlament și-a manifestat interesul depășirii crizei politice, formării majorității parlamentare și creării structurilor puterii de stat. Sîntem în continuare convinși că cea mai bună soluție este deblocarea activității parlamentului și neadmiterea alegerilor anticipate. Accentuăm faptul că PSRM în timpul acestor discuții va ține cont de opinia celor peste 440 de mii de alegători care și-au exprimat votul în susținerea PSRM” a spus Ion Ceban, care a citit în cadrul conferinței de presă declarația adoptată în cadrul ședinței de astăzi.

Inițiativele legislative se referă la anularea legii care pune pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardului furat, dar și crearea unei comisii care va investiga furtul miliardului, acordarea limbii ruse statut de limbă interetnică pe teritoriul Moldovei, votarea pentru acordarea împuternicirilor președintelui țării ș.a

“Reiterăm faptul că vom iniția discuțiile pornind de la cîteva principii pe care le vom pune la baza oricărei colaborări politice:

– garantarea statalității, neutralității Republicii Moldova (prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar) și reintegrarea țării;

– politica externă echilibrată;

– respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova indiferent de naționalitate și apartenență etnică;

– dezvoltarea economică și crearea a noi locuri de muncă;

– echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale", a spus Ion Ceban.

În context, Comitetul Executiv Politic și fracțiunea parlamentară au decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al partidului, care va avea loc pe data de 12 aprilie 2019, următoarele 3 blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea în guvernare a PSRM:

BLOCUL I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar.

Luînd în considerație faptul că PSRM are elaborate aproape 300 de inițiative legislative în toate domeniile, sîntem de părere că multe dintre acestea pot fi incluse în programul noii guvernări. Totodată, am identificat un set de proiecte de lege care urmează a fi puse la baza colaborării politice și anume:

a) anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

b) politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:

– de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;

– de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

c) politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:

– anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei. Reamintim că această lege a fost supusă criticii din partea Consiliului UE pentru politică externă, de șeful Delegației UE în Moldova, precum și de reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău;

– ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o pînă în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (limba rusă – statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova);

– adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.

BLOCUL II. Consolidarea instituțiilor statului.

În acest context, propunem să se revină la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). Pachetul de legi în această privință este elaborat. Ținînd cont de faptul că PSRM a colectat aproape 1.5 mln de semnături pentru trecerea la forma de guvernare – republica prezidențială, vom considera acest pas drept o etapă temporară.

BLOCUL III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare.

Partidul Socialiștilor fiind partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul Parlament, consideră just ca funcția de speaker al legislativului să îi revină anume PSRM. Pentru această funcție partidul o va înainta pe Dna Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort), în primul rînd pentru a permite Președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova.

"Începînd cu ziua de astăzi vom plasa în spațiul public toate proiectele de lege despre care am menționat mai sus, oferind posibilitatea tuturor să se familiarizeze cu aceste documente. Acestea sînt elementele de bază de la care PSRM este gata să pornească discuțiile privind guvernarea. Dacă există și alte subiecte principiale -sîntem gata să le examinăm.Luînd în considerație toate cele menționate mai sus, subliniem faptul că în cel mai scurt timp vom reveni cu alte detalii referitor la acțiunile pe care urmează să le întreprindem. Sîntem siguri că doar prin responsabilitate comună, maturitate politică vom putea depăși criza politică și evita alegerile anticipate. Socialiștii sînt gata să facă acest lucru. În același timp, dacă nu va fi posibil de identificat compromisul și de asigurat un dialog în baza celor expuse mai sus, PSRM este pregătit să meargă în alegeri anticipate și să solicite cetățenilor să dea aprecierile respective formațiunilor politice din țară", a conchis Ion Ceban.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load