Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

PSRM este categoric împotriva numirii Procurorului General pe criterii politice

6 noi. 2019,, 15:39   Politică
2866 0

PSRM a luat act de dorința Primului Ministru, Maia Sandu, de a desemna personal viitorul Procuror General.

Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a Procuraturii Generale este inacceptabilă într-o țară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției.

Din inițiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar și motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea Procurorului General, faptul că acest concurs nu a fost cîștigat de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale.

Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nici o altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere.

Cu certitudine nu aceasta este independența justiției promisă de actuala majoritate parlamentara, nu putem să ne întoarcem la obiceiurile dezastruoase din trecut, cînd un lider politic decidea cine conduce Procuratura Generală.


În realitate, Primul Ministru Maia Sandu vine cu o abordare despre care credem că știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declarațiile și acțiunile ei anterioare, de aceea nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul și a livra rezultate populației. Credem însa că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în fața societății cei care îl provoacă.

PSRM se pronunță categoric împotriva inițiativei oricărui politician de a încerca să numească pe criterii politice viitorul Procuror General și condamă această încercare de subordonare politică a acestei instituții. Facem apel la politicieni să înceteze să promoveze astfel de trucuri de PR, care în realitate ascund în spate incapacitatea lor de a face ceva bun pentru cetățenii țării.

În timpul apropiat vor fi convocate fracțiunea parlamentară și Consiuliul Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite pentru a nu admite ca țara să fie aruncată în criză totală de unii politicieni iresponsabili și imaturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?