PSRM cere Parlamentului să condamne acțiunile unioniste

PSRM cere Parlamentului să condamne acțiunile unioniste

Fracțiunea parlamentară a PSRM propune Legislativului să adopte o declarație prin care să condamne acțiunile unioniste desfășurate la nivel local, comunică NOI.md.


Declarația vizează în special adoptarea de către unii aleși locali a aşa-numitor „declaraţii privind unirea”. În opinia socialiștilor, aceste declaraţii anticonstituţionale şi ilegale au drept scop lichidarea statalităţii Republicii Moldova prin fuziunea ei cu România.


„Acţiunile în cauză sînt un element al campaniei propagandiste fără precedent lansate de forţele unioniste pe teritoriul ţării noastre pe parcursul ultimelor luni. Această campanie, absolut contrară voinței poporului nostru, este desfăşurată deschis şi fără stînjeneală în instituțiile publice din Moldova. Ne referim, în mod special, la instituţiile de învăţămînt (şcoli, colegii, universităţi), unde, prin lege, e interzisă organizarea oricăror activități cu caracter politic”, se arată în declarația înaintată Parlamentului.


Totodată, socialiștii condamnă neglijența organelor competente ale statului în acest caz. „Parlamentul Republicii Moldova condamnă în mod categoric atît acţiunile ilegale ale primarilor şi ale consilierilor locali din mai multe localităţi, cît şi inerţia, neglijenţa în serviciu sau poate chiar intenţia rea din partea SIS, MAI, a Procuraturii Generale, Cancelariei de Stat, Guvernului şi ale altor autorităţi obligate direct să contracareze astfel de acţiuni”, se mai arată în textul declarației.


Socialiștii mai fac apel către Guvern să dea, în cel mai scurt timp, un răspuns adecvat la acțiunile primarilor şi să lanseze procedura de tragere la răspundere a tuturor celor vinovaţi. „Cerem, de asemenea, să fie traşi la răspundere reprezentanţii organelor de securitate și de drept pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiunilor de serviciu”.


Proiectul Declarației a fost înregistrat la Parlament pe 2 februarie curent și urmează a fi supus dezbaterilor în plen.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load