Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Promo-LEX: „O bună parte dintre modificările la Codul Electoral au aspecte confuze"

5 sep. 2019,, 14:21   Politică
1889 0

Pe 15 august 2019 Parlamentul a aprobat modificări la Codul Electoral, dar o bună parte din aceste modificări au aspecte confuze, mai ales în ceea ce ține de aplicarea prevederilor pentru alegerile locale și pentru cele parlamentare noi-numite în circumscripții.

Declarația a fost făcută de expertul organizaţiei Promo-Lex, Pavel Postică, în cadrul unei conferințe de presă. Specialistul a prezentat cel de-al doilea raport al Misiunii de Observare a Alegerilor Locale Generale din 20 octombrie 2019, transmite agora.md.

„Parlamentul a reveni la practica anterioară cînd agitația în ziua alegerilor și cu o zi înainte era interzisă. Totuși există loc de interpreate, mai ales pentru concurenții electorali care vor fi rău intenționați”, spune Postică.

Expertul explică că deși au fost create anumite facilități pentru alegătorii de peste hotare, ei pot să contribuie financiar la finanțarea campaniilor electorale într-un cuantum rezonabil, doar pentru alegerile locale generale:

„Un alt aspect problematic ține de aplicarea modulului listei de subscripții utilizată de CEC pentru verificarea semnăturilor. Din punctul nostru de vedere este necesar un regulament separat pentru punerea în aplicare a acestui modul care să explice foarte detaliat cum lucrează aplicația, care semnături pot fi validate, cum pot fi contestate rezultatele verificării prin această aplicație”.


Accesibilitatea sediilor birourilor electorale pare să fie o problemă care se repetă de la scrutin la scrutin.

„Avem un tablou destul de neplăcut. 49% din total sediilor consiliilor electorale de nivelul doi sînt inaccesibile. Doar 20% din totalul acestor sedii sînt accesibile. Oficiile unde activează consiliile electorale sînt amplasate în instituții publice, la etajele superioare, de aceea accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități locomotorii este dificilă”, a explicat Pavel Postică.

Totodată, expertul Promo-Lex a adăugat că reprezentanții concurenților electorali vor avea acces la listele electorale și vor putea să facă și ei verificările de rigoare.

„Partea neplăcută este că atestăm creșteri în registrul de stat al alegătorilor. În comparația cu luna decembrie 2018 creșterea constituie în jur de 20 000 de alegători, asta pe fundalul a două momente importante: 18 ani în urmă se atesta un spor negativ al populației, este straniu de unde în registru avem creștere. Al doilea aspect ține că odată cu demararea perioadei electorale CEC a stabilit numărul de consilieri locali și acest număr este legat de numărul de populație din localitate”.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie curent.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?