Promo-LEX: Modificările propuse de CEC sînt în defavoarea diasporei

Promo-LEX: Modificările propuse de CEC sînt în defavoarea diasporei

Asociația Promo-LEX consideră imperios necesară pregătirea cadrului normativ pentru alegerile parlamentare ce urmează, informează Noi.md.


Cu toate acestea, experții consideră că inițiativele Comisiei Electorale Centrale (CEC) de modificare a regulamentelor de desfășurare a alegerilor vin cu întîrziere și în contradicție cu raționamentul logic: de la general la particular.


Potrivit experților, modificările propuse de CEC sînt în defavoarea diasporei. Mai exact, ar putea avea loc excluderea posibilității ca cetățenii care s-au înregistrat în prealabil să voteze conform listelor de bază. Ei afirmă că această prevedere vine în contradicție cu recomandările internaționale care indică la limitarea numărului de alegători pe listele suplimentare.


Asociația Promo-LEX consideră nejustificată atitudinea CEC-ului, care, invocînd necesitatea clarificării situației privind înregistrarea prealabilă pentru cetățenii din stînga Nistrului, a operat un șir de modificări ce afectează cetățenii care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării.


Potrivit Promo-LEX, dacă este luat în calcul termenul la care modificarea de către Parlament a Codului electoral a intrat în vigoare – în vara lui 2017, dar și recomandarea Comisiei de la Veneția ca schimbările în lege care țin de alegeri să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri, modificarea regulamentelor de desfășurare a alegerilor de către CEC pare să fie tardivă.


În contextul celor menționate, Promo-LEX a recomandat CEC-ului suspendarea examinării hotărîrii pentru modificarea și completarea Regulamentului privind înregistrarea prealabilă.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load