X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Proiectul de lege privind redresarea și rezoluția băncilor a fost modificat

8 aug. 2019,, 09:41   Politică
2038 0

Deputații din Blocul ACUM au înregistrat un proiect de lege prin care propun modificarea punerii miliardului de stat pe spatele cetățenilor.

Astfel, potrivit cadrului legal cu privire la redresarea și rezoluția băncilor, Banca Națională a Moldovei poate acorda băncilor solvabile, care se confruntă cu, probleme temporare de lichiditate, asistență de lichiditate în situații de urgență (în terminologia mai veche, credite de urgență), fără ca o astfel de operațiune să fie parte componentă a politicii monetare, transmite Unimedia.info.

Noțiunea de asistență de lichiditate în situații de urgență a fost introdusă în legislația națională prin Legea nr.232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor și este definită la art.2 pct.6).

Inițiativa este propusă de deputații Dumitru Alaiba, Sergiu Litvinenco și Igor Grosu.

Amintim că în 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde Dolari SUA. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive.


Banca Națională a Moldovei oferă împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția guvernului. Băncile falimentează oricum, iar statul rămîne dator către BNM.

Acesta este, probabil unicul program de ”bail-out” din lume, urmare a căruia toate băncile au falimentat. Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul decide să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul adoptă legea nr 235 din 3 octombrie 2016. Sunt emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, pînă în anul 2041 împrumutul, plus dobînda. Acești bani vin din impozitele cetățenilor.

Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018 au fost achitate încă 827 milioane lei. Pînă în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei.

Toate băncile au falimentat, iar datoria a fost pusă nu pe proprietarii sau administratorii lor, ci pe toți cetățenii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?