COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Procedura angajării răspunderii, finalizată: Deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a da un "verdict"

Procedura angajării răspunderii, finalizată: Deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a da un "verdict"

Premierul Ion Chicu a prezentat astăzi deputaților proiectele de legi pentru guvernul și-a angajat răspunderea.

Conform Constituției, dacă în decurs 72 de ore, deputații nu vor depune o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului, proiectele de legi pentru care executivul și-a asumat răspunderea vor fi considerate adoptate.

Pachetul de legi prezentat prevede majorarea salariilor angajaților din instituțiile medicale: de la 1 septembrie 2020 – cu 30%, de la 1 ianuarie 2021 - cu încă 30% și cu 40% in prima jumătate a anului viitor. De asemenea, Guvernul a stabilit alocarea unui suport unic de 700 de lei pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 3 mii de lei.


Prin aceleași modificări, Guvernul a majorat Fondul de subvenționare în agricultură cu 100 de milioane de lei.

De asemenea, s-a stabilit alocarea a 50 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Alte 20 de milioane de lei au fost alocate pentru implementarea programului ”Prima casă 6”, destinat angajaților în structurile de forță.

Proiectul presupune majorarea cheltuielilor bugetare cu aproape 1,3 miliarde de lei și a veniturilor cu doar aproximativ 50 de milioane de lei, și, respectiv, creșterea deficitului bugetar cu peste 1,2 miliarde. Deficitul bugetului public național va fi de aproximativ 17,5 miliarde de lei, Guvernul estimînd să-l acopere din împrumuturi și granturi de peste hotare și din emisia suplimentară a valorilor mobiliare de stat.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load