COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Președintele CEC: Alegerile s-au desfășurat fără încălcări semnificative

Președintele CEC: Alegerile s-au desfășurat fără încălcări semnificative

Cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Moldova a avut loc într-o atmosferă calmă și fără încălcări semnificative. Despre aceasta a anunțat, în cadrul unui briefing de duminică, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

"CEC a recepționat patru sesizări cu privire la agitaţie electorală ilegală, încercări de corupere a unui alegător și intimidare <...> Aceste materiale au fost transmise Comisariatului General al Poliției", a spus Cimil.

Potrivit acestuia, CEC nu dispune deocamdată de informații despre încălcări care ar putea afecta rezultatele votării.

La turul II al alegerilor locale generale de astăzi au participat circa 650 de mii de alegători. În municipiul Chișinău, la alegerile pentru funcția de primar general au participat peste 240 de mii de alegători sau 38 la sută din cei înscriși în listele electorale, cu circa 2 procente mai mult decît în turul I de scrutin.


Legislația electorală prevede că, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Pe parcursul zilei, CEC a fost informat de către Inspectoratul General al Poliției despre înregistrarea a 88 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

- 28 țin de agitația electorală în preajma secțiilor de votare,

- 7 despre afișajul electoral în locuri neautorizate,

- 13 cazuri de transportare a alegătorilor,

- 11 situații de bănuială de corupere a alegătorilor,

- 21 alte încălcări care pot influența procesul electoral (injurie, huliganism, calomnie, fotografierea buletinului de vot)

Toate cazurile se examinează de către Inspectoratul General al Poliției, a spus Dorin Cimil.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load