X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Poziția lui Krasnoselski privind integrarea Transnistriei în R. Moldova

21 aug. 2019,, 11:30   Politică
3431 1

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, spune că Transnistria este un stat separat și că nici nu poate fi vorba despre integrarea regiunii în Republica Moldova.

Liderul de la Tiraspol a subliniat că Transnistria va opta doar pentru independență. Declarația a fost făcută pentru ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta pentru a contrazice declarația ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov făcută la un forum al tineretului.

Lavrov a clarificat că Federația Rusă nu a recunoscut niciodată Transnistria. „Rusia este parte a procesului ce are menirea să reglementeze acest conflict în baza unor principii stabilite”, a spus Lavrov.

Lavrov a afirmat că Rusia optează pentru un statut special convenit cu Tiraspolul al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, „logic fiind faptul că Moldova își păstrează suveranitatea, adică nu va fi absorbită de nimeni și va rămîne stat neutru, adică nu se va alătura blocurilor politico-militare”, a spus Lavrov. Televiziunea din Transnistria nu a dat discursul integral al lui Serghei Lavrov și a lăsat doar ce a spus ministrul despre politica pașilor mici. Astfel, televiziunea a denaturat mesajul lui Lavrov.

Vadim Krasnoselski a spus că el nu a văzut materialul jurnalistic și că „jurnaliștii au abordările lor proprii”.


Vadim Krasnoselski a declarat că Tiraspolul nu vasatisface cererea Chișinăului de a elimina punctele de control deoarece ele stau la granița dintre Transnistria și Republica Moldova.

Următoarea întîlnire în formatul 5+2 va avea loc în luna octombrie în Bratislava, Slovacia aflîndu-se la președinția OSCE.

Vadim Krasnoselski a venit cu o reacție la propunerea lui Igor Dodon de a crea condițiilor pentru reluarea în anul 2020 a negocierilor cu privire la rezolvarea politică definitivă a problemei transnistrene, acum negocierile axîndu-se pe „politica pașilor mici”. Republica Moldova dorește reluarea negocierilor pentru statutul politic definitiv cu ajutorul Federației Ruse, UE și SUA, acei parteneri care, potrivit președintelui Dodon, au contribuit la formarea coaliției actuale.

Liderul separatist a negat cu vehemență posibilitatea negocierilor cu privire la statutul Transnistriei. Acesta a menționat că „Transnistria se ghidează de rezultatele referendumului din 2006, în cadrul căruia peste 90% din populația regiunii a votat pentru independență și perspectiva de a deveni subiect al Federației Ruse. Poziția noastră nu se schimbă și depinde de voința poporului transnistrean. Dacă va fi nevoie cîndva de a clarifica poziția, vom mai organiza un referendum”, a declarat liderul separatist.

Comentînd spusele lui Serghei Lavrov, Krasnoselski a declarat că ministrul rus de Externe a declarat ceea ce a spus și anterior. „Avem aceleași relații cu Moscova pe care le aveam înainte, nu s-a schimbat nimic”, a conchis liderul de la Tiraspol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?