Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Popov: Lipsa unui ambasador la Washington afectează relația moldo-americană

17 ian. 2018,, 09:53   Politică
5757 0

Republica Moldova nu a avut niciun ambasador în SUA timp de doi ani, iar acest lucru nu face bine intereselor țării, susține fostul viceministru de externe Andrei Popov, citat de NOI.md.

Ultimul ambasador al Moldovei în SUA, Aureliu Ciocoi, a fost rechemat subit după două luni de mandat, fără explicații plauzibile, afirmă Popov.

„Eu bănuiesc, doar bănuiesc, știind că Aurel Ciocoi e un diplomat de carieră, care iată a revenit și acum activează în sistemul diplomatic în centrală, nu a dat explicații, eu bănuiesc că pur și simplu a fost nevoie de a elibera poziția aceasta pentru a-l numi pe altcineva. Vom vedea cine va fi numit, dar faptul că timp de aproape doi ani și jumătate nu avem ambasador la Washington nu este deloc bine și nu face bine nici imaginii Republicii Moldova în Statele Unite, nici intereselor noastre. Nu poți să compensezi ceea ce face o misiune diplomatică și un șef de misiune bun prin activități de lobby, oricît de scumpe ar fi, ele lucrează pe alte dimensiuni”, a explicat Popov în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia fostului viceministru de externe, niciun alt stat relativ serios din lume nu-și poate permite luxul să țină vacant postul de ambasador în Statele Unite pe o perioadă de mai mult de doi ani de zile, așa cum se întîmplă la noi. Potrivit lui Andrei Popov, în această poziție trebuie numită o persoană de calibru și cu experiență.

„Cred că americanilor nu le este plăcut să vadă acest lucru, dar important este că interesele noastre nu pot fi promovate și realizate în absența unui șef al misiunii de la Washington. Este foarte important să urmărim nominalizarea, cine va fi numit în această poziție. Sper mult ca să fie o persoană de calibrul necesar și cu experiența diplomatică necesară. Am auzit explicațiile unor conducători și sînt de acord că Washingtonul reclamă o persoană experimentată, inteligentă și totuși cu o anumită pondere și politică, dar e preferabil, evident, să vină din sistemul diplomatic”, a adăugat Popov.


Comentatorul mai este de părere că problema sistemică este scăderea prestigiului serviciului diplomatic, faptul că corpul directorial este descurajat de centrală, faptul că au început să plece din sistemul diplomatic oameni cu experiență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?