Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Popescu: Problema transnistreană este un subiect sensibil pentru politicieni

28 aug. 2019,, 16:50   Politică
2609 0

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, este de părere că subiectul reglementării transnistrene întotdeauna a fost unul sensibil pentru politicieni, dar mai ales pentru cetățeni.

Și în acest sens este necesară multă prudență și este nevoie de edificarea unei baze mai bune pentru potențiale soluții pentru acest conflict. Or, anumite mișcări bruște pot să distrugă progresul pe alte domenii. Într-un video-interviupentru IPN, ministrul a declarat că adevărata prioritate pentru actuala clasă politică este îmbunătățirea condițiilor de guvernare a acelor părți ale Republicii Moldova care sînt guvernate de Chișinău. Odată devenită mai atractivă partea dreaptă a Nistrului pentru partea stîngă, se va purcede la recrearea unor condiții pentru reglementarea transnistreană.

„Sigur că există un consens ferm național atît împotriva federalizării Republicii Moldova, cît și împotriva „memorandumului Kozak ”și revenirii la principiile memorandumului Kozak și la principiile reglementării transnistrene care erau discutate în perioada anilor 2002-2003. Avem un consens național ferm nu doar politic, dar și social. Și în acest sens rămîne de văzut care sînt parametrii progresului pe reglementare transnistreană, dar sentimentul este că trebuie să fim foarte prudenți. Avem dosare de politică internă foarte sensibile”, a menționat șeful diplomației moldovenești. Potrivit lui, adevărata prioritate este îmbunătățirea condițiilor de guvernare a acelor părți ale Republicii Moldova care sînt guvernate de Chișinău. „Și aici este vorba despre progrese necesare cu privire la reforma justiției, combaterea corupției, locuri de muncă, salarii decente”.

Cu referire la oferta formulată de ministrul rus al apărării Serghei Șoigu privind lichidarea armamentului și munițiilor rusești stocate în stînga Nistrului, Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova de zeci de ani cere și insistă pe retragerea armamentului: „Eventual ca acesta să fie distrus, dacă nu poate fi retras”. Potrivit ministrului, de asemenea, Chișăul cere ca Rusia să-și retragă trupele rusești aflate pe teritoriul Republicii Moldova și prin aceste măsuri să se ajungă la niște relații normale cu Federația Rusă, așa cum se întîmplă cu alte țări.

„Și evident noi salutăm orice progres în această direcție. În același timp, noi sîntem parte a unui proces internaționalizat de reglementare transnistreană”, a notat Nicu Popescu.

Ministrul de externe a spus că statutul de neutralitate al Republicii Moldova a fost și rămîne a fi un consens al clasei politice și acest principiu se regăsește în Constituție, odată cu adoptarea ei în 1994.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?