Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Popescu: Moldova nu dorește federalizarea și revenirea la ”Memorandumul Kozak”

12 sep. 2019,, 15:40   Politică
2847 2

Moldova este împotriva reglementării conflictului transnistrean prin federalizarea țării sau în baza Memorandumului Kozak.

Despre aceasta a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei, Nicu Popescu într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, menționînd că la această etapă în Moldova există parametri unui consens cu privire la ce fel de soluționare a conflictul nu-și dorește societatea moldovenească, transmite Noi.md.

Răspunzînd la întrebarea privind abordările actuale ale Chișinăului privind soluționarea conflictului de pe Nistru și viziunea lui cu privire la statutul special al regiunii transnistrene ca parte a Moldovei unite, șeful MAEIE a spus că problema este veche și dificilă pentru toți participanții la procesul de reglementare, iar întrebarea este complicată și pentru societatea moldovenească.

„La această etapă în Moldova există parametrii unui consens cu privire la ce fel de soluție nu-și dorește societatea moldovenească”, a spus Nicu Popescu.

„Nu vrea federalizarea țării?”, a întrebat jurnalistul.


„Nu vrea federalizare, nu vrea să revină la principiile memorandumului Kozak (planul de soluționare elaborat în 2003 de Dmitry Kozak, pe atunci șeful adjunct al administrației președintelui FR, împreună cu Chișinăul și Tiraspolui). Este ceea ce știm despre dorințele și preferințele societății. În același timp, societatea moldovenească nu înțelege clar care ar putea fi parametrii unei soluționări globale a conflictului. De aceea, cu asistența intermediarilor, ne concentrăm pe soluționarea problemelor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Nicu Popescu.

El a menționat că mai mult de jumătate dintre locuitorii regiunii transnistrene au pașapoarte moldovenești cu care pot călători în Uniunea Europeană fără vize. Companiile din regiunea transnistreană, înregistrate în structurile de stat din Moldova, pot exporta produse în UE.

„Astăzi, aproximativ 70% din totalul de exporturi revine UE. Adică, stabilitatea socială din Transnistria, locurile de muncă depind de exporturile către UE în regimul zonei de liber schimb”, a declarat șeful MAEIE.

El a fost întrebat de ce cetățenii moldoveni care au părăsit țara nu au văzut probleme în a trăi într-o federație numită SUA, merg să trăiască și să lucreze în Federația Rusă. Dar nu vor federație acasă. Ce se întîmplă?

„Există frica că federalizarea va paraliza funcționalitatea statului. Că va fi greu de dus o politică externă consecventă, de realizat reforme interne. Da, moldovenii văd că Republica Federală Germania este funcțională, că Statele Unite sînt funcționale. Dar noi avem instituții diferite, o cultură politică diferită. Ceea ce funcționează bine undeva, s-ar putea să nu funcționeze bine la noi”, a spus Nicu Popescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?