X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Politolog: Dezoligarhizarea Transnistriei va însemna prăbuşirea ei

24 oct. 2019,, 15:31   Politică
4135 1

Orice discuții despre dezoligarhizarea Transnistriei sînt doar discuţii despre distrugerea statului transnistrean. O asemenea opinie a fost exprimată de politologul rus Alexei Martînov într-un interviu acordat portalului „Politnavigator”.

Potrivit agenţiei infotag, comentînd discuţiile despre viitoarea deoligarhizare apropiată a Transnistriei după scenariul moldovenesc, el a spus că „despre deoligarhizarea Moldovei nu se poate vorbi doar în baza faptului că a plecat oligarhul principal – Plahotniuc”.

„Acum se duce o luptă pentru moștenirea lui – active, resurse media, segmentele regimului său. Dodon ar dori să devină „noul Plahotniuc”, în sensul de oligarh-stăpîn al țării. Colegii săi din noua coaliție cu ACUM se comportă la fel”, a spus expertul.

În ceea ce privește deoligarhizarea Transnistriei, el a spus că „atacurile asupra holdingului „Sheriff”, care este cea mai mare corporație oligarhică din Transnistria, sînt atacuri directe asupra statalităţii RMN, deoarece „Sheriff” este baza acestei statalităţi”.

„Ei nu sînt îngeri, dar aceasta este structura fundamentală”, a subliniat Martînov, care „înțelege de ce asemenea discuţii în Moldova le poartă „dodonii vicleni”, dar nu este clar de ce despre acest lucru scrie mass-media rusă, care ar trebui să promoveze politica rusă de protejare a oamenilor ruși, oriunde s-ar afla ei, iar în Transnistria locuiesc 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse”.

În același timp, el pune la îndoială faptul că acest lucru îl cei care doresc reintegrarea Transnistriei în Moldova.

„În ultimii 29 de ani au fost mulţi astfel de reintegratori – şi în Moldova, chiar și la Moscova. Mulți au fost uitaţi, mulți și-au frînt aici cariera politică, iar Republica Nistreană Moldovenească există în continuare. Se înregistrează anumite progrese ale Chișinău, inclusiv sub presiunea Moscovei. Dar mă îndoiesc că cineva va reuși să schimbe status quo-ul transnistrean. Singura modalitate posibilă de reintegrare este recunoașterea statalităţii RMN de către politicienii moldoveni actuali sau viitori. Pe baza a două state moldoveneşti cu vectori diferiți de dezvoltare (rus și romîn), se pot construi relații și colaborare. Moldovenii vor trebui să renunţe la unionism. Şi Transnistria va trebui să facă nişte compromisuri”, consideră politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?