Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Politica moldovenească are nevoie de o resetare urgentă. Opinie.

27 iul. 2020,, 15:30   Politică
3868 4

Alegătorul moldovean trebuie să se gîndească foarte bine și să cîntărească totul: dacă merită politicienii ca alegătorii să ias la vot pentru ei în timpul pandemiei.

Despre aceasta scrie jurnalistul Serghei Tkaci, menționînd că în curînd Moldovei I se va face greață de alegerile prezidențiale, pentru că alegerile în sine încă nu au fost anunțate, iar unii politicieni sînt deja în plină agitație electorală.

Potrivit lui, primul a intrat în lupta pentru această funcție lidera PAS. Acum ea încearcă să umple întregul spațiu informațional al țării: acum două zile a fost la emisiunea TV Cotidianul Live, finanțat de Ambasada SUA, apoi la postul de televiziune Jurnal TV, după care la emisiunea TV cu Anatolie Golea. Între timp, ea postează mesaje pe rețelele sociale. Așa, probabil, știe să vorbească, să scrie și o persoană mai talentată decît Maia Sandu.

"În zilele noastre, mulți oameni intră în emisie pentru a nu spune nimic. Dar poate că liderul PAS nu face agitație? Nu, alegerile sînt subiectul principal. La Cotidianul Live, ea spune că î-I sînt familiale ideile unioniștilor și este pregătită să colaboreze cu ei. Lui Anatolie Golea i-a spus că nu este un "candidat anti-rus". Iar la Jurnal TV se arată convinsă că Igor Dodon (care încă nu s-a implicat în cursă) nu va putea cîștiga în primul tur", a menționat Serghei Tkaci.

Potrivit lui, multe dintre declarațiile Maiei Sandu nu merită să fie comentate. Cu excepția uneia.


În cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon și-a exprimat opinia că, dacă situația epidemiologică va fi complicată, atunci alegerile prezidențiale ar fi mai bine organizate în vara anului 2021. "Vreau ca alegerile să aibă loc în această toamnă, dar în cazul în care situația va fi la fel de gravă, atunci va trebui de convocat ședința parlamentului, pentru a declara stare de urgență, iar alegerile să fie amînate pe anul viitor", a propus președintele.

După cum a menționat jurnalistul, dacă ne uităm obiectiv la situația epidemiei din Moldova, atunci această opțiune nu pare ilogică și nefondată. Numărul de persoane infectate nu scade. De asemenea, în țările vecine România și Ucraina situația este mai rea decît a fost în primăvară. Experții spun în unison că, pînă în toamnă, cînd vor începe să izbucnească infecțiile sezoniere obișnuite și gripa, împreună cu coronavirusul ar putea apărea o stare de urgență. Nu e nimic de mirare.

În plus, orice alegeri încing pasiunile, conduc masele în mișcare. În SUA, de exemplu, au început revolte și se pare că ele se transformă într-un război civil. Prin urmare, riscurile se înmulțesc.

În general, indiferent de cine a exprimat acest gînd, el trebuie să fie luat în considerare și examinat. Însă liderul PAS a văzut în cuvintele lui Dodon intenții insidioase și a izbucnit într-o postare furioasă pe o rețea de socializare. Iată ce a scris ea: "Pentru că tot mai mulți oameni înțeleg că Dodon este mincinos, corupt și incompetent, el se gândeşte să "amâne" alegerile prezidenţiale din toamnă. Nici să nu te gândești la asta, Dodon! Am scăpat noi de unul care a anulat alegeri, vom scăpa şi de tine. E vremea oamenilor buni!”.

În general, Maia Sandu vrea alegeri cu orice preț! De fapt, cineva vrea sau nu, dar într-o astfel de situație, prețul alegerilor va fi viața omului. Secțiile de votare în perioada rece înseamnă spații închise. Cel mai probabil, școli sau alte instituții publice, unde nu există ventilație. De aceea secțiile de votare se pot transforma în "capcane virale". Și oricine vine la alegeri se poate infectat cu o anumită infecție. Noiembrie este o astfel de perioadă.

Este posibil să facem ceva pentru a proteja oamenii cît mai mult posibil. Deocamdată nimeni nu spune nimic despre asta.

Cine, de regulă, merge la alegeri? Aceștia sînt oameni de vîrstă mijlocie și mai în vîrstă. Anume ei sînt cei supuși în primul rînd riscului de infectare cu coronavirus. Și ei ar trebui să-și asume riscul ca cineva să se așeze într-un scaun înalt și să-și înece vanitatea insațiabilă?

Astăzi cu siguranță va fi mai corect ca problema desfășurării alegerilor să o decidă medicii, nu politicienii. Specialiștii ar trebui să spună ultimul cuvînt.

Deși, strict vorbind, instanța finală este alegătorul moldovean. El trebuie să se gîndească foarte bine și să cîntărească totul: dacă merită politicienii ca alegătorii să iasă la vot pentru ei. Poate că merită, dar într-o situație normală și pentru a-i pedepsi pe acei politicieni care nu prețuiesc cel mai valoros lucru pe care îl avem-viața.

Da, Parlamentul moldovenesc trebuie dizolvat cît mai curînd posibil. Da, politica are nevoie de o resetare urgentă.

Dar viețile cetățenilor Moldovei sînt importante!" a subliniat Serghei Tkaci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?