X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Platon crede că banii din furtul miliardului mai pot fi găsiţi

2 aug. 2019,, 08:20   Politică
2388 1

O mare parte din banii care s-au furat din sistemul bancar și au fost transferați pe conturile unor companii offshore mai pot fi recuperați, dacă oamenii legii ar întreprinde acțiuni concrete, afirmă omul de afaceri Veaceslav Platon, care cunoaște în detalii cum s-a produs furtul miliardului.

Potrivit acestuia, patru miliarde de lei ar putea fi întoarse statului de la „Victoriabank” și recomandă autorităților să inițieze un proces de judecată împotriva instituției bancare.

„Pe loc drept pot fi recuperate 4 miliarde de lei. Două miliarde de lei este datoria artificială a BEM –ului față de „Victoriabank”. Banii nici nu au ieșit din „Victoriabank” și am toate probele pe asta. Noi am vîndut pe 13 noiembrie banca și creditul a fost acordat pe 19 noiembrie. „Victoriabank” trebuie să întoarcă banii, pentru că a participat la o escrocherie. Pentru 5 ani, au crescut încă 100% la cele două miliarde. Iaca patru miliarde care pot fi întoarse statului”, a spus Platon în ultima parte a interviului acordat Nataliei Morari pentru TV8.

Platon s-a referit la faptul că în toamna anului 2014 a vîndut împreună cu partenerii săi pachetul de acțiuni pe care îl dețineau la „Victoriabank”. Acesta susține că acțiunile i-au fost cedate lui Vladimir Plahotniuc: „El ne-a plătit nouă cu bani furați de la BEM”.

Veaceslav Platon aduce acuzații grave și Băncii Transilvania, dar și Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), care devenise acționare la „Victoriabank”, afirmînd că au făcut înțelegeri cu Vladimir Plahotniuc.


„Plahotniuc a vîndut acțiunile de la „Victoriabank” Băncii Transilvania cu 40 de milioane de euro. Ei știau despre datoria artificială de 2 miliarde de lei a BEM-ului. Membrii comitetului erau la curent cu operațiunea. Nu au făcut nimic timp de 5 ani să scoată la suprafață această escrocherie. Eu i-am avertizat prin scrisori și pe Banca Transilvania și pe BERD că banii au fost furați și acești oameni nu au făcut nimic. Eu îi învinuiesc de înțelegere cu Plahotniuc și de corupție”, a punctat Platon.

Vom încerca pe parcursul zilei de astăzi să obținem o reacție de la reprezentanții BERD și Băncii Transilvania în R. Moldova vizavi de acuzațiile aduse de Platon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?