Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Platforma DA vine cu o nouă inițiativă: „În joc este soarta localităților noastre”

8 iul. 2020,, 11:45   Politică
3203 0

Un proiect de lege ce urmărește dezcentralizarea administrativa și dezvoltarea autonomiei locale a fost elaborat de platforma DA și înregistrat astăzi la Parlament.

Inițiativa prevede ca o parte din impozitul pe venit achitat de persoanele juridice să rămînă în bugetele locale. Astfel, se propune ca 25 la sută din impozitul pe venit al persoanelor juridice să rămînă în bugetele orașele și satelor; 10% să rămînă în bugetelor municipiiilor și orașelor de reședință. Pentru municipiile Chișinău și Bălți această marjă va constitui 5%, propun autorii.

„Noi tot timpul am pledat ca cît mai mulți bani să rămîne în teritoriu, zonele rurale să fie cît mai independente față autoritățile locale, să nu stea cu mîna întînsă la Chișinău sau să meargă la liderii de partide și să-și schimbe loialitatea în schimbul la niște proiecte investiționale. Asistăm la o degradare a localităților din țară. Lipsa auotonomiei locale fiscale este unul din factorii care determină exodul populației”, a argumentat vicepreședintele platformei DA, Alexandru Slusari.

El și-a exprimat speranța că dezbaterile pe marginea acestui proiect vor începe cît mai curînd în Parlament, iar celelalte fracțiuni vor susține modificările propuse.

„Este vorba despre soarta localităților noastre, care în mare parte mor, oamenii pleacă de acolo. Să facem tot posiblui și imposibilul pentru a salva localitățile noastre, pentru a opri exodul. Estte una din prioritățile programului platformei DA, menită să îmbuntățească situația în localități”, a conchis Slusari.


Acest articol aparține în totalitate portalului de știri Noi.md și este protejat prin legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se face doar cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?