X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Plahotniuc, „marioneta” din spatele Metalferos

20 aug. 2020,, 10:30   Politică
3714 2

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unui briefing de presă că examinarea dosarului Metalferos a fost tărăgănată, aceste fiind unul dintre motivele pentru care se cere o reformare a sistemului judecătoresc.

Stoianoglo a declarat că dosarul gestionat de Procuratura Anticorupție a fost unul formal, iar un imens volum de lucru a fost realizat de Procuratura Generală, pe durata carantinei.

„Peste o sută de conturi bancare au fost analizate de procurori, rezultatul evidențiind aspectul conturat al infracțiunii. În baza celor stabilite, au fost făcute demersuri de arestare a celor implicați în fraudarea Întreprinderii de Stat ”Metalferos”, unii din ei fiind anterior reținuți. În realitate, însă, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a adăugat că, în același timp, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, Vlad Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

„În baza unor contracte fictive, semnate între SA Metalferos și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revîndute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută”, a adăugat Alexandr Stoianoglo.


Acum două săptămîni, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigație, au fost reținuți 16 membri ai organizației criminale. Acum, toți figuranții, învinuiți de escrocherie și spălare de bani, săvîrșite în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale, sînt cercetați în libertate.

Procurorul general spune că s-a depistat că magistrații intenționat creau blocaje de fiecare dată și în fiecare caz în care sînt atinse interesele lui Vladimir Plahotniuc.

„Unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc nu se isprăvesc cu principiul independenței, conferit prin lege, și continuă să deservească interesele corporației lui Plahotniuc”, declaraă Stoianoglo.

În situația creată, procurorul general spune că își rezervă dreptul să intervină cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc.

„Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese”, a conchis Stoianoglo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?