Petrache: Monopolizarea sistemului politic se manifestă într-un mod grotesc (VIDEO)

Petrache: Monopolizarea sistemului politic se manifestă într-un mod grotesc (VIDEO)

Primul Parlament a fost cel mai productiv din istoria Republicii Moldova, a dezvăluit Mihai Petrache, fost consilier prezidențial, președintele Uniunii Centriste din Moldova, fost deputat între anii 2001-2005, într-un interviu pentru NOI.md.

Fiind deputat în cadrul Blocului Electoral ”Alianţa Braghiş”, Mihai Petrache își amintește că în acea perioadă se făcea o altfel de politică, cu o anumită doză de bun-simț. După ce și-a finalizat mandatul, Petrache și-a continuat activitatea în calitate de lider al Uniunii Centriste, participînd la alegerile locale din 2007, 2011, 2015, cu toate că succesele înregistrate ulterior au fost modeste, spune el. Asta din cauza „unui virus” care se numește „monopolizarea sistemului politic” și care astăzi se manifestă într-un mod grotesc, opinează intervievatul.

„Azi ne ciocnim cu asemenea problemă cum e traseismul politic, la ea se adaugă această influență din partea partidelor care au instrumentele administrative, financiare, au tribuna politică care le permite să influențeze. Partidelor de opoziție le este foarte greu să revină la activitatea politică reală. Astăzi această tendință de monopolizare a sistemului politic se manifestă într-un mod grotesc. Sînt tot mai puține semne de corectitudine, verticalitate”, a remarcat Petrache.

În opinia lui, spre deosebire de politicieni de astăzi, actorii politici din acea vreme erau pioneri, nu cunoșteau „regulile de comportament” pe scena politică, aveau un simț al responsabilității dezvoltat. „În anii de pînă la 2005, se vorbea doar de 2-3 persoane care aveau un comportament inadecvat, asemănător cu al majorității celor de astăzi. Primul Parlament, ales în circumscripții uninominale, s-a dovedit a fi cel mai productiv din istoria țării”, a adăugat fostul deputat.

Mihai Petrache afirmă că întreaga clasă politică din Moldova trebuie „să treacă prin purgatoriu”, pentru a se debarasa de oamenii docili, nedemni, fără verticalitate. Fostul deputat nu împărtășește îngrijorările că sistemul mixt de vot va permite infiltrarea corupților în listele electorale.

„Confruntarea electorală în cadrul circumscripțiilor uninominale este o unica șansă de a asigura acest purgatoriu politic, o șansă pentru oamenii care au caracter, dorință de a se implica activ și capacitate de a contribui la schimbarea situației. Doar așa li se oferă șanse oamenilor care nu se văd în rîndul partidelor. Astăzi credibilitatea partidelor este zero”, a conchis Mihai Petrache.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load