Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

PAS sesizează Curtea Constituțională prin intermediul unui deputat PLDM

16 feb. 2018,, 17:10   Politică
3644 0

PAS a depus o sesizare la Curtea Constituțională în problema formării circumscripțiilor uninominale, comunică Noi.md.

Sesizarea a fost depusă cu sprijinul deputatului PLDM Grigore Cobzac, întrucît formațiunea nu este subiect cu drept de sesizare la CCM. În adresare se menționează că hotărîrea Guvernului cu privire la aprobarea circumscripțiilor uninominale permanente încalcă principiul transparenței în procesul decizional.

Potrivit formațiunii, hotărîrea Guvernul vine în contradicție cu prevederile Codul electoral referitor la numărul de alegători din circumscripțiile uninominale. Deși Codul electoral prevede imperativ că toate circumscripțiile uninominale trebuie să se încadreze în limitele de minimum 55 000 de alegători și maximum 60 000 de alegători, doar 10 circumscripții uninominale (toate situate în municipiul Chișinău) se încadrează în aceste limite. De asemenea, a fost depășită și devierea maximă admisibilă dintre circumscripțiile uninominale de 10%.

„La constituirea circumscripțiilor uninominale peste hotarele Republicii Moldova nu s-a ținut cont de criteriile stabilite în lege pentru acestea (introduse la insistența Comisiei de la Veneția), circumscripțiile uninominale peste hotarele țării constituindu-se printr-un simplu vot al membrilor comisiei speciale”, se arată în sesizarea PAS.

Totodată, membrii PAS atenționează despre o altă încălcarea a Codului electoral, care interzice trasarea circumscripțiilor uninominale pe interiorul unei unități administrativ-teritoriale de nivelul întîi. Or, cu toate că sectoarele municipiului Chișinău reprezintă, potrivit legii, unități administrativ-teritoriale de nivelul întîi, în cadrul celor 5 sectoare ale municipiului Chișinău au fost constituite 9 circumscripții uninominale, hotarele acestor circumscripții fiind trasate în interiorul celor 5 sectoare ale capitalei, explică PAS.


Formațiunea mai denunță și faptul că Guvernul a adoptat harta circumscripțiilor electorale fără a organiza consultări publice și fără a se expune asupra recomandărilor primite din partea societății civile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?