Parlamentul a revotat o lege întoarsă de Dodon

Parlamentul a revotat o lege întoarsă de Dodon

Parlamentul, în ședința de astăzi, a menținut votul exprimat anterior pentru executarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri, remisă spre reexaminare de șeful statului, notează Noi.md.


Potrivit noii legi, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămînă.


Plata pentru activitatea zilierului va avea loc la sfîrşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier. Totodată, salariul poate fi acordat și săptămînal în cazul unui acord exprimat în scris de către zilier și beneficiar.


Zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.


Conform noilor prevederi, beneficiarul va fi obligat să întrețină un registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar ulterior, să transmită extrasul din Registrul Inspectoratului teritorial de muncă.


Legea are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.


Potrivit autorilor, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, 70% dintre aceștia fiind implicați în lucrări agricole.


Potrivit art. 93 (2) din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămîni, spre reexaminare Parlamentului. Dacă Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load