X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Ostalep: Se așteaptă noi pași în normalizarea relațiilor dintre Moldova și Rusia

25 feb. 2018,, 11:15   Politică
5528 27

În următoarele luni s-ar putea să urmeze încă careva pași, îndreptați spre normalizarea relațiilor dintre Moldova și Rusia.

Însă careva schimbări serioase în această direcție sînt posibile numai cu participarea unor actori politici serioși, deoarece Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova nu joacă niciun rol în afacerile externe ale țării, iar politica, inclusiv relațiile noastre cu Rusia, este decisă la nivelul jucători politici.

Opinia în cauză a fost exprimată de Valeriu Ostalep, fostul ministru adjunct de Externe, director al Institutului pentru Studii Diplomatice, Politice și de Securitate din Moldova în interviul, din cadrul emisiunii "Mehanizm deistvia", de pe canalul NTV Moldova, comentînd rezultatele reuniunii miniștrilor de Externe din Moldova și Rusia Tudor Ulianovschi și Serghei Lavrov privind securitatea, desfășurată pe marginile Conferinței de Securitate de la Munhen, informează Noi.md.

Analistul politic a spus că nu crede în faptul că întîlnirea cu Serghei Lavrov este o reacție la solicitarea noului ministru al MAEIE.

"Consider că înțelegerea referitor la desfășurarea unei astfel de întîlniri a fost aprobată la un alt nivel. Bănuiesc, că la nivel de președinte și astfel a fost posibilă desfășurarea acesteia", a menționat Valeriu Ostalep.


Potrivit spuselor acestuia, președintele Republicii Moldova încearcă, în mod progresiv, să stabilească o careva formă de dialog în circumstanțele actuale, inclusiv la nivelul Guvernului nostru, iar acest lucru nu poate fi decît salutat.

"Nu puteți avea niciodată așteptări deosebit de mari de la astfel de întîlniri, nu numai în acest caz concret. Mai cu seamă pentru că avem un ministru destul de tînăr, în toate privințele și de aceea este bine că această întîlnire a avut loc. Nimeni nu s-a așteptat la realizări revoluționare în urma acesteia. Sincer, sper că în următoarele cîteva luni vor urma încă careva pași în acest sens. Unele schimbări serioase în relațiile dintre cele două țări sînt posibile numai cu participarea unor actori politici serioși. Sper sincer că acest lucru va fi posibil în acest an", a subliniat analistul politic.

El nu a dat detalii pentru a evita speculațiile, dar într-o formă voalată a dat de înțeles că știe că acest lucru este posibil.

"Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene nu va participa, practic, la acest lucru. Nu este nici un secret că astăzi MAEIE din Moldova nu joacă nici un rol în afacerile externe ale țării. Politica, inclusiv acea care se referă la relațiile noastre cu Rusia este hotărîtă la nivelul actorilor politici. Consider că în acest an, înainte de alegeri pentru autorități, pentru Guvernul RM este foarte important să se încerce normalizarea relațiilor dintre Moldova și Rusia. Iar în acest sens din partea Moscovei pot primi și un anume semnal pozitiv", a subliniat Valeriu Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?