X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Osmochescu spune ce schimbări trebuie făcute la CCM înainte de numirea altor judecători

26 iun. 2019,, 18:34   Politică
3942 1

Expertul în drept constituțional, fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, comentează anunțul de ultimă oră despre demisia in corpore a magistraților CCM și vine cu sugestii pentru actuala guvernare, recomandîndu-i să nu grăbească procesul de numire a noilor judecători.

„Eu cred că nu trebuie de grăbit. Trebuie de luat o pauză de o lună-două și de făcut mai întîi modificările care se cer la Legea Curții Constituționale și la Codul jurisdicției constituționale, apoi de numit judecătorii”, a spus Osmochecu pentru tv8.md.

Întrebat la ce modificări legislative se referă, expertul în drept constituțional a precizat că ar exista mai multe neajunsuri în legislație, dar cea mai importantă schimbare care se cere este modificarea numărului de magistrați în completul Curții Constituționale.

„Neajunsurile au fost văzute de mult timp și unele au fost examinate de mai multe ori și la Parlament și la comisii, dar nu au fost acceptate. Pot fi prelungite mandatele judecătorilor, poate fi mărit sau micșorat numărul de judecători ca să fie impar. Practica internațională arată că trebuie să fie respectat principiul imparității de voturi. Să fie ori cinci, ori șapte judecători, nu șase cum avem în prezent”, a explicat Nicolae Osmochescu.

Acesta consideră că nu se va întîmpla nimic grav, dacă Curtea Constituțională va fi nefuncțională o scurtă perioadă de timp.


Totodată, Nicolae Osmochescu a criticat decizia de a-l num temporar în funcție administrativă la CCM pe Veaceslav Zaporojan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?