Osmochescu: Nimeni nu mă poate arăta cu degetul pentru că aș fi făcut ceva greșit (VIDEO)

Osmochescu: Nimeni nu mă poate arăta cu degetul pentru că aș fi făcut ceva greșit (VIDEO)

Este cunoscut drept profesor universitar și expert în dreptul constituțional, dar are în spate o carieră remarcabilă în sfera publică, devenind un nume cu notorietate în jurisprudența națională.


Vorbim despre Nicolae Osmochescu, în prezent profesor de drept internațional la USM, cel care astăzi pavează drumul spre succes al viitorilor avocați, procurori, judecători. Este o misiune la care ține foarte mult, pentru că, spune profesorul, Republica Moldova are nevoie de specialiști buni, care să propulseze schimbarea mult așteptată în societate.


Portofoliul funcțiilor deținute de Nicolae Osmochescu este unul vast. A început cu poziția de viceministru de externe, ulterior a fost consilier în domeniul relațiilor internaționale al primului preşedinte, Mircea Snegur, după care a fost desemnat judecător la Curtea Constituţională, iar ultima funcție publică a fost cea de ambasador al Republicii Moldova în Uzbekistan, Turkmenistan și Kîrgîzstan.


„Am avut onoarea și norocul să lucrez cu primul guvern și primul parlament, am activat în comisiile pentru elaborarea proiectului Constituției. Conlucrez și astăzi cu Curtea Constituțională. Nu m-am distanțat de viața publică, dar nu sînt și nici nu am fost membru al vreunei mișcări politice. Am avut ocazia să lucrez cu oameni extraordinari, cu oameni talentați, patrioți, de o cultură înaltă și care au ținut piept tuturor presiunilor politice, profesioniști cu verticalitate”, își amintește Osmochescu.     


Despre politica care s-a făcut și se face în Moldova, Oscmochescu nu are o opinie prea bună. De aceea, spune el, a preferat să se retragă în 2001 din sfera politică, întorcîndu-se la catedra universitară, chiar dacă a avut oferte în acest sens.


„În toată lumea democratică din Occident, în politică vin oameni bogați, businessmeni, iar la noi din contra, în politică vin ca să facă business. Și mie chestia asta nu-mi place categoric. Eu niciodată nu am fost de acord cu asta. Unii mă numesc idealist, alții chiar prost, dar absolut nu mă deranjează acest lucru. La vîrsta mea sînt mulțumit să sînt profesor și le predau studenților. Nu am castele, nu am vile, locuiesc în același apartament obținut încă în perioada sovietică, dar știu că nimeni nu poate și nu are dreptul să mă arate cu degetul, pentru că aș fi făcut ceva greșit sau pentru că li-aș fi făcut o favoare – să mă ajute să-mi cumpăr mașină sau casă. Mă simt absolut împlinit în sensul acesta și nu regret nimic din ce am făcut”, a declarat Nicolae Osmochescu.


Ce-i lipsește sistemului de justiție de la noi, dar și cum funcționează justiția în statele avansate, Nicolae Osmochescu a relatat în materialul video de mai jos.

  


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load