X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

OSCE: Conferința din Bavaria va contribui la progresul în procesul de reglementare transnistreană

6 noi. 2019,, 18:00   Politică
3189 2

Conferința din Bavaria va contribui la progresul în procesul de reglementare transnistreană.

Despre acesta a anunțat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, menționînd că conferința de două zile axată pe discutarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare transnistreană s-a încheiat ieri la Murnau am Staffelsee, Bavaria, Germania.

Conferința a reprezentat o platformă informală pentru un schimb aprofundat de opinii între reprezentanții Republicii Moldova și Transnistriei cu privire la parcursul ulterior, prioritățile nesoluționate din pachetul „Berlin-plus” și nu numai. La aceste discuții au participat experți internaționali independenți și reprezentanți ai mediatorilor și observatorilor în formatul 5 + 2.

„Dialogul este esențial pentru găsirea unui numitor comun, iar părțile au folosit această conferință pentru a soluționa problemele existente și intensifica eforturile pentru obținerea unor rezultate pragmatice, care vor îmbunătăți calitatea vieții oamenilor de pe ambele maluri”, a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

Potrivit lui, ”concentrarea pe rezultate concrete va apropia Chișinăul și Tiraspolul de obiectivul pe termen lung de identificare a unei soluții finale pentru problema transnistreană”.


Pe parcursul a două zile, experții din grupurile de lucru și reprezentanții politici din partea Republicii Moldova și Transnistriei au discutat despre măsurile reciproce de rezolvare a problemelor din domeniul educației, libertății de circulație, economie și comerț. Părțile au convenit, printre altele, să înlăture barierele tehnice în calea comerțului și să semneze o decizie de protocol corespunzătoare. Implementarea reciprocă a acestor pași va da un impuls nou grupurilor de lucru și va accelera procesul de reglementare.

Mediatorii și observatorii în procesul de reglementare au confirmat valoarea adăugată a conferinței în determinarea foii de parcurs și au încurajat Chișinăul și Tiraspolul să demonstreze voință politică în dinamizarea procesului de reglementare.

Conferința, care este în sine o măsură de consolidare a încrederii, a fost organizată de Misiunea OSCE în Moldova cu sprijinul Oficiului Federal German de Externe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?