Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: Unirea celor două maluri ale Nistrului în viitorul apropiat este ireală

28 iul. 2020,, 21:10   Politică
3587 11

O unire adevărată a celor două maluri ale Nistrului în prezent și în viitorul apropiat pare absolut ireală.

De această părere este primul ministru al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, unul dintre cei mai competenți specialiști în problema transnistreană, Valeriu Lițkai, într-un interviu pentru kommersantinfo.com.

El și-a amintit de declarația Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru jurnaliști precum că pînă la sfîrșitul anului viitor nici măcar începutul negocierilor nu se prevede. Dar și cînd va veni această dată, totul va depinde de raportul forțelor geopolitice.

""Ce este unirea reală a celor două maluri? Avem un exemplu perfect al Germaniei. Unirea Germaniei de Est și de Vest a avut loc în condiții favorabile maximul posibile, exclusiv pe cale pașnică, exclusiv prin evoluție, prin deținerea unor bani pur și simplu incredibili. Și deja suma trece pragul de trilioane de dolari, pe care le-a cheltuit Germania de Vest pentru unificarea reală. În Germania de Est a trebuit schimbat totul foarte drastic - educația, industrie, servicii. Și este vorba de cel puțin 20-30 de ani, în prezența unor condiții favorabile, a unei comunități culturale și lingvistice și a unor sume de bani enorme. Și totuși, toată lumea spune acum că pînă la unirea reală este încă mult!" a subliniat Valerii Lițkai

"Pentru că nu avem niciuna dintre aceste condiții, o unire reală este absolut imposibilă. Pot exista declarații politice, pot exista documente politice, dar bani, chiar dacă am uni sistemele noastre telefonice – nu sînt. Și nimeni nu va da, nimeni pentru nimic nu va da acești bani acum. De aceea, cred că unirea reală este imposibilă. Declarații politice - da, sînt posibile, intenții - sînt posibile, dar prețul lor este foarte mic. Aceasta este situația reală", a declarat șeful MAE al autoproclamatei RMN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?